Doi fosti directori ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Timis si doi subordonati ai acestora au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie, pentru ilegalitati comise in legatura cu una dintre firmele lui Zaher Iskandarani
Doi fosti directori ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Timis si doi subordonati ai acestora au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie, pentru ilegalitati comise in legatura cu una dintre firmele lui Zaher Iskandarani. Iulius Jighici, fost director executiv al DGFP, si Gheorghe Gruici, fost director adjunct in cadrul aceleiasi directii, sunt acuzati de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si instigare la fals intelectual. Alaturi de acestia au fost trimisi in fata instantei Mariana Lambeanu, consilier principal la Autoritatea de Control Fiscal din cadrul DGFP Timis, si Jiva Obician, referent in cadrul aceleiasi institutii, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals intelectual.
Procurorii sustin ca, in perioada 2001-2004, Jichici a intervenit in mod nelegal, direct sau prin intermediul lui Gruici, in desfasurarea unor acte de control efectuate de subordonatii sai Lambeanu si Obician la unele firme, ori pentru blocarea unor proceduri de executare silita. Mai exact, Lambeanu si Obician au efectuat un control fiscal la societatea comerciala Rama International SRL, patronata de omul de afaceri Zaher Iskandarani, care avea ca obiect de activitate comercializarea si producerea de tigarete. In urma controlului, cei doi inspectori fiscali au constatat ca societatea nu mai detinea autorizatie pentru obiectul de activitate si ca, timp de trei luni aceasta a produs si comercializat in mod ilegal tutun. In perioada in care a functionat ilegal, societatea a obtinut venituri in valoare de aproximativ trei milioane de dolari. Pe baza constatarilor, cei doi inspectori fiscali au intocmit un proces-verbal in "ciorna", iar la capitolul "masuri" au stabilit o amenda contraventionala de cinci miliarde de lei vechi si confiscarea veniturilor obtinute ilegal, precum si a utilajelor folosite la producerea tigaretelor.
Omisiuni voite
Procesul-verbal a fost prezentat, spre instiintare si aprobare, directorului adjunct Gruici, care, la randul sau, l-a prezentat lui Iulius Jichici. Acesta din urma a dispus ca cei doi inspectori, prin intermediul directorului adjunct, sa nu finalizeze controlul la SC Rama International si sa nu confiste sumele obtinute din valorificarea produselor din tutun obtinute fara autorizatie, pana cand si Directia Juridica din cadrul Ministerului Finantelor Publice isi va exprima un punct de vedere.
Ulterior, desi din punctul de vedere solicitat de la reprezentantii ministerului rezulta clar ca se impunea, conform Legii 521/2002, confiscarea celor trei milioane de dolari, precum si a instalatiilor de producere, Jichis a dispus, in mod abuziv, ca cei doi inspectori Lambeanu si Obician sa nu ia aceste masuri. Astfel, acestia au intocmit un nou proces-verbal omitand, in mod voit, sa mai faca vreo referire la ilegalitatea functionarii firmei, mentionand o alta perioada in care s-ar fi facut controlul.
Prejudiciu de sapte milioane de dolari
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au stabilit ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste sapte milioane de dolari, bani rezultati din suma obtinuta din valorificarea tigaretelor fara autorizatie de catre societatea Rama International si din contravaloarea instalatiilor care trebuiau confiscate.
Ministerul Finantelor Publice prin ANAF s-a constituit parte civila, rezervandu-si dreptul de a comunica valoarea sumei ulterior, in cursul judecatii. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile apartinand celor patru. Pe de alta parte, procurorii anticoruptie au decis disjungerea dosarului si continuarea cercetarilor fata de Jichici, incercand sa stabileasca daca acesta a favorizat alte societati comerciale din Timisoara. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.