Intr-o parte e seceta, intr-alta sunt inundatii. Iarna e mai frig, iar vara mai cald. Incalzirea globala poarta vina pentru fenomenele extreme din ultima perioada, in Romania. Suntem martorii trecerilor violente de la o extrema termica la alta si

Intr-o parte e seceta, intr-alta sunt inundatii. Iarna e mai frig, iar vara mai cald. Incalzirea globala poarta vina pentru fenomenele extreme din ultima perioada, in Romania.

Suntem martorii trecerilor violente de la o extrema termica la alta si schimbarilor climaterice imprevizibile. In ultimii cinci ani, temperatura medie globala a crescut cu 0,6 grade Celsius.
Incalzirea globala nu trebuie privita ca un fenomen liniar, produs in toate punctele de pe glob. Este, insa, un aspect general care are drept consecinte modificari regionale ale unor parametri climatici, cum ar fi precipitatiile. Cresterea temperaturii globale inseamna in primul rand evaporarea mai intensa a apei la nivelul oceanului.
Vaporii de apa sunt gaze naturale cu efect de sera. Acestia constituie principalul element care contribuie la crearea efectului de sera al atmosferei, prin cresterea temperaturii si cantitatii de precipitatii in zonele in care evaporarea este mai intensa.
INUNDATII. Precipitatiile sunt mai abundente acolo unde evaporarea este mai intensa. Atmosfera este un sistem in care circulatia aerului este conditonata de o serie de mecanisme. Apa se evapora, iar aerul cald se ridica, intensificandu-se circulatia acestuia, cu fenomenele conexe. Astfel, cantitatile de precipitatii cresc. Si distributia umezelii pe glob este diferentiata, iar aceste diferente se accentueaza.
Asa se explica inundatiile si seceta din ultimii ani. In anumite zone ploua mai mult, iar in altele e seceta. Toate acestea sunt consecintele cresterii temperaturii - intensificarea ciclului hidrologic si o diversficare a distributiei precipitatiilor pe glob.
Un alt aspect al incalzirii globale este si cresterea instabilitatii atmosferice. Aceasta este determinata si de continutul de vapori ai aerului si de alternanta sau de proprietatile maselor de aer.
Sunt fenomene observate de noi toti in ultima vreme. Chiar anul acesta s-a trecut foarte rapid, si in tara noastra, de la o temperatura scazuta la caldura excesiva. Diferentele de la o zona la alta, in aceeasi regiune, sunt, de asemenea, foarte mari. Un exemplu este Bucurestiul, unde a fost foarte cald in ultima perioada, in timp ce in zonele invecinate au fost inundatii.

NOUTATI. Apar tornade in zone in care nu au mai existat niciodata astfel de fenomene, precum Facaieni


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.