Noua cladire a Bibliotecii Nationale a Romaniei ar putea fi terminata in circa 33 de luni, nimeni nu doreste capul lui Erceanu, dar se vor lua masuri de sanctionare a conducerii Bibliotecii Nationale. Evident, daca este cazul. Acestea sunt anunturile
Noua cladire a Bibliotecii Nationale a Romaniei ar putea fi terminata in circa 33 de luni, nimeni nu doreste capul lui Erceanu, dar se vor lua masuri de sanctionare a conducerii Bibliotecii Nationale. Evident, daca este cazul. Acestea sunt anunturile pe care ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu le-a facut in conferinta de presa de joi. Se respecta astfel, declara Iorgulescu, datele contractului cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) care va acorda, in data de 20 septembrie, 20 de milioane euro, exclusiv pentru finalizarea BN care se adauga altei transe de circa 80 de milioane de euro bani din care va beneficia si BN, acordati de banca mentionata pentru refacerea monumentelor istorice in luna aceasta.
Potrivit recomandarilor concluziilor prezentate de raportul Autoritatii de control a Guvernului, efectuata in perioada 10 aprilie-10 mai la Bibliotecii Nationale (sediile vechi si noi) prezentata in aceeasi conferinta de presa de Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarire aplicarii acquis-ului comunitar, Ministerul Culturii si Cultelor trebuie sa preia imediat in patrimoniul sau obiectivul de investitii Biblioteca Nationala a Romaniei.
Ministerul trebuie sa efectueze ulterior toate regularizarile financiare contabile si tehnice.
MCC trebuie sa-si asume responsabilitatea finalizarii acestei investitii sa organizeze in cadrul ministerului o structura complementara care sa poata asigura managementul acestei lucrari.
Potrivit lui Cristian David, MCC trebuie, de asemenea, sa analizeze aspectele constatate cu privire la deficientele in incheierea si derularea de catre BN a contractelor de proiectare si executie precum si modul in care reprezentantii MCC din perioada guvernarii PSD si-au respectat atributiile de indrumare si avizare in realizarea acestui obiectiv.
David a informat ca raportul mentionat a fost trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si DNA pentru a continua verificarile in vederea identificarii eventualelor acte de coruptie prevazute in legea penala.
In urma celor afirmate de Cristian David, ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat ca la nivelul ministerului se va crea o unitate de implementare a managementului la BN si de realizare a proiectelor si executiei bibliotecii.
"MCC este preocupat ca acest obiectiv vital pentru cultura romaneasca sa fie finalizat, el fiind asumat prin programul de guvernare al actualei coalitiei", a spus Iorgulescu.
Ministrul Culturii a informat de asemenea ca saptamana viitoare o comisie a MCC, aceeasi care a exercitat un control la inceputul acestui an, anterior celui al Autoritatii de control a Guvernului, se va deplasa la sediul Bibliotecii Nationale, urmand a fi stabilite concluzii si sa fie luate, daca este cazul, masuri de sanctionare a conducerii actuale a bibliotecii. "Intr-o saptamana, maxim doua, dupa ce vom prezenta concluziile colegiului ministerului, vom decide asupra tuturor acestor probleme", a spus ministrul Culturii.
Adrian Iorgulescu a subliniat ca personal nu e manat de resentimente si ranchiune, nu doreste "sa ia capul" actualului director general al Bibliotecii Nationale, Dan Erceanu, preferand ca actuala conducere a Bibliotecii Nationale sa ramana in continuare la locul sau.
MCC a demarat discutii cu Carpati Proiect, institutul de proiectare care inca din 1980 s-a ocupat de realizarea proiectarii Bibliotecii Nationale, urmarindu-se actualizarea proiectului mentionat la nivelul anului 2006. Prezent la conferinta de presa, Dan Erceanu a acuzat lipsa de implicare a actualei conduceri a MCC in derularea investitiei de la BN si a afirmat nevinovatia actualei conduceri a bibliotecii, care, in perioada guvernarii PSD, nu a facut decat sa se supuna deciziilor de atunci ale MCC. Erceanu a declarat, de asemenea, ca toate acuzatiile din raportul Autoritatii de control a Guvernului sunt infirmate de conducerea Bibliotecii Nationale, intrebandu-se de ce acest document, finalizat in urma cu o luna si jumatate, a fost prezentat abia acum. Cu toate acestea, nici ministrul, nici Erceanu nu au scos un cuvintel despre celebrul caz Codex Aureus, caz care asa cum vedem ca se intampla de regula la noi, a ramas in coada de peste.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.