Guvernul a stabilit, in sedinta de miercuri, o rectificare bugetara de 73. 672 de miliarde de lei vechi.
Potrivit primului-ministru, toti banii pe care ministerele ii vor primi la rectificare sunt alocati pentru proiecte de investitii de anv
Guvernul a stabilit, in sedinta de miercuri, o rectificare bugetara de 73. 672 de miliarde de lei vechi.
Potrivit primului-ministru, toti banii pe care ministerele ii vor primi la rectificare sunt alocati pentru proiecte de investitii de anvergura in domeniile strategice: infrastructura, educatie, sanatate si agricultura.
Cei mai multi bani a primit Ministerul Educatiei, respectiv 13.000 de miliarde lei vechi.Ministrul Finantelor Publice, Sebastia Vladescu a adaugat ca Guvernul va face o noua rectificare bugetara la toamna. "Vom efectua o noua rectificare, care nu va mai presupune insa cresterea deficitului bugetar de la nivelul actual de 2,5% din PIB", a adaugat Vladescu.Tot in aceeasi sedinta, Executivul a mai adoptat in aceeasi sedinta, o Ordonanta de Urgenta care modifica articolul 80 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.Primul beneficiu concret al acestei modificari legislative consta in posibilitatea majorarii punctului de pensie, cu 3 la suta, incepand cu luna septembrie. Astfel, valoarea punctului de pensie se va determina prin actualizarea valorii din luna decembrie a fiecarui an cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator. O alta tema pe agenda Guvernului a reprezentat-o acordarea urgenta a alimentelor pentru sinistrati.Populatia afectata de inundatiile din ultima perioada din judetele Bistrita Nasaud, Dolj, Galati si Maramures va primi, astfel, alimente si motorina in valoare totala de peste 4,7 miliarde lei de vechi. Executivul a dispus scoaterea de la rezerva de stat a 9.829 kilograme de conserve de carne, 9.400 kilograme de conserve pate de ficat, 8.450 de litri de ulei rafinat de floarea soarelui, cate 8.400 kilograme de orez si zahar si 46 de tone de motorina. Motorina va fi utilizata pentru pompele de evacuare a apei din zonele inundate. Distribuirea produselor catre populatia sinistrata se va face de catre prefecturi.De asemenea, producatorii agricoli vor primi despagubiri de la bugetul de stat in valoare totala de 5,5 milioane lei noi (55 de miliarde lei vechi) pentru pierderile suferite in urma inundatiilor.Nu in ultimul rand, activitatile desfasurate de Grupul la nivel inalt in domeniul protectiei si ingrijirii copilului vor fi finantate direct de la bugetul de stat, prin bugetul Cancelariei Primului-Ministru. In context, bugetul Cancelariei a fost suplimentat, in sedinta din 28 iunie, cu suma de 201.000 lei (peste 2 miliarde lei vechi) din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.