ZIUA prezinta in continuare un nou episod din serialul dedicat dramelor proprietatii. Urmasii comunistilor de dupa 1989 la conducerea tarii nu au respect nici macar pentru romanii ajunsi mari oameni de stiinta, recunoscuti ca atare in Occident. Di
ZIUA prezinta in continuare un nou episod din serialul dedicat dramelor proprietatii. Urmasii comunistilor de dupa 1989 la conducerea tarii nu au respect nici macar pentru romanii ajunsi mari oameni de stiinta, recunoscuti ca atare in Occident. Din 1990 si pana azi aproape toti cei care s-au perindat la fraiele puterii au avut grija sa restituie foarte putin din ceea ce inaintasii lor furasera. Iar daca urmasul fostului boier, mare profesor la universitatile pariziene, doreste un spatiu pentru gazduirea fundatiei de interes public pe care ar vrea s-o infiinteze, cu atat mai rau pentru el: cine l-a pus sa mai revina in tara?! Aceasta in conditiile in care urmasul respectiv a donat statului importante proprietati, a renuntat la drepturile sale pentru a se putea edifica diverse institutii de cultura si stiinta. Toate cele scrise mai sus ilustreaza, pe scurt, cazul grav, si rusinos pentru statul roman, al profesorului si savantului Dumitru Buican-Peligrad, cunoscut la Paris, unde traieste din 1969, drept profesorul Denis Buican.
Biolog-genetician, istoric si filozof al stiintei, Denis Buican-Peligrad (foto) s-a nascut la 21 decembrie 1934 in Bucuresti, parintii sai fiind Elena Buican si Dumitru Peligrad, un mare filantrop din Marginimea Sibiului. Personalitate stiintifica de exceptie, profesorul Buican este autorul a peste 20 de carti si tratate fundamentale, precum si a mii de articole in revistele de specialitate. Doctor in genetica al Universitatii Bucuresti din 1961, doctor in stiinte naturale al Facultatii de Stiinte din Paris, titlu obtinut in 1970, la doar un an de la emigrarea in Franta, si doctor in litere si stiinte umane al Universitatii Sorbona, din anul 1983, profesorul Buican este autorul teoriei sinergice a evolutiei si intemeietorul unei noi teorii a cunoasterii - biognoseologia. In 1969 pleaca in Franta, unde incepe prestigioasa sa cariera. Profesorul Buican-Peligrad este urmasul, pe linie paterna, a unor vechi familii boieresti a caror genealogie coboara pana la domnitorul Basarab I.
Boier-filantrop
Tatal profesorului, boierul-filantrop Dumitru Peligrad, un om luminat la minte si plin de generozitate, a avut o vila in orasul Saliste, judetul Sibiu, o alta vila in Craiova, precum si o mosie la Mamura, un sat din lunca Oltului, situat la cativa kilometri de Slatina. "La Mamura am locuit pana in 1948, cand aveam 14 ani. A fost una dintre resedintele copilariei, mai ales verile. Curtea conacului se intindea pe zece hectare, arata ca o curte de manastire, casa fiind inconjurata de camere si cladiri pentru oaspeti si pentru persoanele de serviciu", isi aminteste, cu nostalgie, profesorul Buican-Peligrad. Din mosia de la Mamura, profesorul nu a primit decat 48 de hectare, mostenire de pe urma tatalui sau, si aceasta abia in 2003, in baza Legii 1/2000. Numai ca autoritatile locale nu i-au retrocedat proprietatea pe vechiul amplasament - in lunca Oltului, ci in alta zona, foarte proasta pentru agricultura. Ceea ce constituise altadata loturile mosiei Peligrad fusese dat smecherilor locului. In plus, profesorul Buican trebuie sa mai primeasca 48 de hectare - donatia pe care tatal sau i-a facut-o in martie 1945. Si nu in ultimul rand, profesorul Buican-Peligrad ar mai trebui sa primeasca 50 de hectare mostenire de la mama sa adoptiva, Olimpia Peligrad, nascuta Steflea, verisoara primara a generalului Ilie Steflea, sef al Marelui Stat Major in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Bataie de joc la Inalta Curte
Revenind la conacul de la Mamura, ajuns acum o ruina din care cu greu mai poti inchipui stralucirea de alta data, autoritatile locale s-au facut luntre si punte pentru a bloca retrocedarea terenului pe care a fost conacul Peligrad. Mai mult, prin Decizia nr. 4128/19 mai 2005 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, se consfinteste faptul facut de comunisti, profesorului Buican-Peligrad fiindu-i acordate doar ruine si "masuri reparatorii prin echivalent in valoare de 1,33 miliarde lei" pentru dreptul sau asupra conacului Peligrad, acum demolat. In plus, chiar daca ar vrea sa primeasca "echivalentul" respectiv, profesorul Buican-Peligrad nu stie cui sa se adreseze, instanta ICCJ lasandu-l sa aleaga intre "acordarea de titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare, acordare de actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital sau compensare cu alte bunuri sau servicii"! Dupa o asemenea aberatie, savantul Buican-Peligrad este decis sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului, singura care ii mai poate apara, intr-adevar, dreptul de proprietate!
Primarul nerecunoscator
Prin hotararea nr. 83/01.08.2003 a Consiliului local Saliste, profesorului Buican-Peligrad ii este conferit titlul de cetatean de onoare "pentru contributia deosebita adusa in sprijinul comunitatii salistene". Doi ani mai tarziu, in mai 2005, un alt primar al orasului Saliste, Teodor-Dumitru Banciu, ii scria profesorului, la Paris: "Pentru sacrificiul facut de dvs. in folosul comunitatii orasului Saliste prin donarea vilei Peligrad, in care functioneaza Muzeul Culturii Salistene, Primaria orasului Saliste si Consiliul Local Saliste considera oportun a va recompensa prin actiuni de suflet, iar atunci cand doriti sa veniti acasa va va asigura gratuit cazarea in localurile cu aceasta destinatie ale Primariei. In speranta revederii, va asteptam cu drag". Cum stau lucrurile in realitate, dincolo de vorbele mieroase si interesate ale primarului Banciu, ne-a spus profesorul Buican-Peligrad: "Revenit in cetatea de bastina, am neplacerea sa constat ca niciuna din fagaduielile actualului primar Teodor Dumitru Banciu n-a fost onorata - ramanand asertiuni demagogice fara nici o realizare de fapt. Astfel, in anul 2005, cu prilejul vizitei precedente - in mijlocul Consiliului - primarul a aprobat verbal proiectul de extindere a Expozitiei permanente in gradina - in aer liber - a Vilei Peligrad ca si utilizarea marei pivnite boltite in acelasi scop. Din pacate, aceste proiecte - ca si multe altele, raman vorba goala ca si scrisoarea pe care mi-a adresat-o la Paris privind <<recompensa prin actiuni de suflet...>>. Mai mult decat atat, primarul ma invita sa-l vad la o ora precisa - spre a discuta despre toate aceste lucruri - si anume marti 13 iunie la orele 17 - iar cand ajung la primarie constat ca nu ma primeste fiind "ocupat" cu sedinte banale! Un astfel de comportament confirma versurile lui Eminescu: La ce sa-ti vanturi mintea si creierul sa-ti storci, S-azvarli margaritare in troaca unor porci!"
"Am dat miere si culeg fiere!"
Asa cum aratam, profesorul Buican-Peligrad a urmat gesturile generosului sau parinte si a donat vila Peligrad din Saliste, judetul Sibiu, consiliului local, iar acum acolo functioneaza Muzeul Valorilor Salistene, iar Primariei Craiova a donat Casa Peligrad. Pe zidul casei este asezata o placa pe care se poate citi: "Casa donata de familia Peligrad, in numele mostenitorului Dumitru Buican-Peligrad, initiatorul radiogeneticii in Romania". Acum, in fosta Casa Peligrad functioneaza Laboratorul de protectie contra radiatiilor, sub tutela Ministerului Sanatatii. Cu toata lipsa de recunostinta a autoritatilor locale, profesorul Buican-Peligrad s-a adresat de mai multe ori presedintelui Basescu si premierului Tariceanu, in speranta ca acestia vor pleca urechea la rugamintea sa: "poate ar fi bine sa cadem la buna intelegere: o resedinta-muzeu la Bucuresti unde as lasa - in viata si dupa moarte - o fundatie culturala". Nici pana astazi distinsul profesor nu a primit vreun raspuns. Concluzia sa, plina de amaraciune, facuta intr-o declaratie pentru ZIUA: "Am dat miere si culeg fiere!". Si ca un ultim amanunt, profesorul Buican-Peligrad are o pensie, in Franta, de aproape 2000 de euro net, pentru 26 de ani de prestigioasa munca stiintifica si didactica. In Romania, dupa 19 ani de munca, distinsul profesor primeste 2,2 milioane de lei. "E o gluma de prost gust, dar suntem in Romania!", spune, cu umor amar, savantul Buican-Peligrad.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.