De la muzeul Popa, mergem spre cetatea Neamt, locul unde Sobieski chiar a pierdut in fata romanilor. Aceasta troneaza semeata deasupra orasului, cu 115 metri mai sus decat Ozana "cea limpede si frumos curgatoare". Cetatea a fost construita de Petru
De la muzeul Popa, mergem spre cetatea Neamt, locul unde Sobieski chiar a pierdut in fata romanilor. Aceasta troneaza semeata deasupra orasului, cu 115 metri mai sus decat Ozana "cea limpede si frumos curgatoare". Cetatea a fost construita de Petru I Musat si initial era compusa doar din fortul initial, strajuit de cele patru turnuri, iar Stefan cel Mare a fost cel care a inaltat zidurile, a ridicat cele patru bastioane ale curtii exterioare si a construit podul in forma de arc, sprijit pe 11 piloni de piatra, dintre care unii rezista atat de bine, incat este de mirare, dar reteta mortarului a ramas un secret. Momentul de glorie al cetatii, unul din multele, este cand in 1691, cu doar 19 plaiesi, rezista asediului lui Ioan Sobieski. Drumul de urcare nu este foarte greu, dar ne putem doar imagina cum trebuie sa fie el acum cateva sute ani, cand nu se inventase asfaltul, cand carul era tras de boi, iar daca mai si ploua, drumul cred ca devenea de trecut. Latura cea mai expusa atacurilor este cea nordica, de unde si santul de aparare, bastioanele si podul de acces, care devenea mobil, la ultimul pilon. Cum intri in cetate, in curtea interioara, agitatia turistilor, mai ales cea a copiilor, induce putin din agitatia care ar fi trebuit sa fie si in cetate. Pe partea dreapta, mai apropate de zid, este o fantana, care oferea autonomie cetatii in caz de asediu, pentru ca avea propria rezerva de apa. La nivelul intrarii, pe partea stanga este coborarea inspre inchisoare, iar la dreapta este monetaria, camera despre care s-a aflat ca este monetarie dupa ce, cand s-a scos molozul, s-au gasit monezi. Camerele, salile sunt destul de mari si incapatoare, fara ferestre, evident, ele trebuiau sa fi fost luminate de la lumanare. Cu pereti din piatra, si din piatra mare, ele trebuiau sa fi fost destul de reci iarna si mai mult decat racoroase vara. Mare si impunatoare trebuie sa fi fost Sala Armelor, pe partea de vest, sau pe dreapta cum intri.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.