Promotorii comertului romanesc peste hotare au fost chemati la Bucuresti pentru a discuta situatia concreta a comertului exterior al Romaniei. In pofida situatiei jalnice a balantei comerciale, acestia au primit laude din partea conducerii Ministeru

Promotorii comertului romanesc peste hotare au fost chemati la Bucuresti pentru a discuta situatia concreta a comertului exterior al Romaniei. In pofida situatiei jalnice a balantei comerciale, acestia au primit laude din partea conducerii Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Departamentul de Comert din cadrul MEC are 113 consilieri economici la ambasadele Romaniei din strainatate, care au ca misiune promovarea comertului extern autohton.

Ministrul-delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a declarat, ieri, in cadrul reuniunii anuale a consilierilor economici din reteaua de reprezentare a Ministerului Economiei si Comertului, ca numarul specialistilor din reteaua de reprezentare economica externa a MEC a fost suplimentat cu 20 de posturi, iar atributiile acestora au crescut. „Astfel, o atributie ce va fi introdusa incepand din acest an se refera la promovarea proiectelor din portofoliul unitatilor administrativ-teritoriale locale“, a spus Winkler. Ministrul a atras atentia consilierilor economici ca asteapta mai multa eficienta din partea lor si mai putine comentarii. „Avem ca prioritate integrarea Romaniei in UE la 1 ia nuarie 2007. Trebuie sa fiti conectati mai bine la ceea ce se intampla in tara. Nu uitati ca nu numai Bucurestiul poate oferi oportunitati de investitii, mai sunt si alte judete care au potential. Romania nu mai e aceeasi pe care o cunoasteti in momentul in care ati preluat aceasta misiune“, a spus Iuliu Winkler.

Mandatul unui reprezentant extern este de patru ani, cu posibilitatea de prelungire, iar salariul este cuprins intre 1.600 si 2.800 de euro, in functie de zona. Acestia au statut de diplomati, si cu cateva exceptii, sotiile nu au voie sa lucreze, drept pentru care primesc o indemnizatie de 25 la suta din salariul sotului, si pentru copii minori existand procente din salariu.

Deficitul comercial al Romåniei, in crestere

La capitolul deficit comercial, Romania sta din ce in ce mai prost. In primele patru luni ale acestui an, deficitul comercial al Romaniei a depasit 3,4 miliarde euro, cu 1,07 miliarde euro mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. In perioada mentionata, valoarea exporturilor a atins 8,07 miliarde euro, in crestere cu 17,2% fata de primele patru luni ale anului 2005, iar importurile au insumat peste 11,4 miliarde euro, cu 24,6% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.