Membrii Biroului Permanent al Senatului au acceptat ieri solicitarea Comisiei pentru administratie publica de a efectua o ancheta parlamentara privind o eventuala implicare a tehnologiilor umane, din afara tarii, in provocarea inundatiilor de anul tr
Membrii Biroului Permanent al Senatului au acceptat ieri solicitarea Comisiei pentru administratie publica de a efectua o ancheta parlamentara privind o eventuala implicare a tehnologiilor umane, din afara tarii, in provocarea inundatiilor de anul trecut din Moldova. "Ancheta parlamentara solicitata va avea ca obiect cercetarea informatiilor, indiciilor si datelor care pot pune in evidenta o implicare a tehnologiilor umane in generarea fenomenelor meteorologice din perioada iulie-august 2005, din Moldova", se arata in solicitarea adresata conducerii Senatului. In document se mai mentioneaza: fenomenele meteorologice din iulie-august 2005 "au generat ploi torentiale, cu volume de maxim istoric, pe termen scurt, absolut atipice pentru perioada si zona respectiva, cu rezultatul aparitiei inundatiilor si calamitarii unor intregi zone din Moldova".
Acuzatii oficiale
Presedintele Comisiei senatorul PD Dan Carlan a invocat faptul ca specialisti din Departamentul Antigrindina din Ministerul Agriculturii si-au exprimat opinia ca inundatiile din Moldova, de anul trecut, nu ar fi fost rezultatul unor fenomene naturale, ci ar fi fost provocate de mana omului. Mai mult, senatorul democrat a insistat ca specialistii respectivi au prezentat indicii consistente in acest sens, fara a putea, produce dovezi, iar ipoteza a parut credibila majoritatii membrilor Comisiei. "Pentru mine a fost o ipoteza tulburatoare. Ceea ce ne-au descris specialistii, ceea ce au vazut ei in cursul masuratorilor de anul trecut, sunt fenomene atipice fata de specificul zonei si perioada anului, una secetoasa in Moldova. Fara a ne putea aduce dovezi concludente, au formulat, insa, opinia - si sunt oameni seriosi - ca sunt fenomene dirijate de mana omului. Ca sa fiu mai concret, ne-au spus ca au asistat, in opinia lor, la un circuit dirijat al umiditatii din Marea Neagra spre zona Moldovei", a afirmat Carlan, citat de Rompres.
Intrebat cine ar fi putut folosi astfel de tehnologii impotriva Romaniei, el a spus ca nu poate sa se pronunte, dar a adaugat ca a aflat de faptul ca la nivel mondial sunt dezvoltate unele tehnologii privind razboiul meteorologic.
O problema ce tine de siguranta nationala
Senatorul PD a tinut sa arate ca, la finalizarea anchetei, concluziile din raportul Comisiei speciale vor fi transmise sefului statului, deoarece, in cazul in care ipoteza specialistilor din Ministerul Agriculturii se dovedeste corecta, ar putea fi vorba despre o problema ce priveste securitatea nationala. Intrebat daca nu crede ca o asemenea ipoteza ar putea suna a scenariu science-fiction, Carlan a admis ca este posibil. "Sa stiti ca mi-am asumat riscul, inclusiv de a fi ridicol, dar este un risc ceva mai mic decat cel de a afla asa ceva si a nu intreprinde ceea ce legea ma obliga", a adaugat el. Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a precizat ca Biroul Permanent a fost de acord ca in vacanta parlamentara senatorii din Comisia de administratie sa faca o analiza. "Mi-e greu sa cred ca dispune Comisia noastra de specialisti in domeniu. Daca vrei sa faci o astfel de actiune, ea este mai larga", a continuat, insa, Vacaroiu, citat de Mediafax. El a aratat, totodata, ca "lucrurile sunt mai complexe" si a apreciat ca defrisarile de paduri provoaca alunecari de teren, aluviuni puternice si alte pagube. La randul sau, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a aratat ca a citit sute de pagini, scrise de specialisti romani si straini, privind existenta armei meteorologice. "Eu am spus-o de anul trecut, ca Romania e victima unui atac meteorologic", a mai spus el. (Anca HRIBAN)
Moscova poate influenta vremea
Despre modul in care poate fi realizat un Razboi meteorologic, ziarul ZIUA a scris inca de anul trecut, preluand un material transmis de agentia Rusia la Zi
Primele oficialitati care au inceput sa se ocupe de cautarile "armei climatice" au fost deputatii Dumei de Stat, in 2002 Comitetul pentru probleme de aparare propunand pentru dezbateri chestiunea privind influenta daunatoare asupra climei a experimentelor care provoaca tulburari ale ionosferei si magnetosferei pamantului. Obiectul cercetarilor a fost sistemul american HAARP care se construieste in Alaska, la 400 de km de Anchorage, la baza militara Gakhona, unde exista un obiectiv neobisnuit: High Frequency Active Auroral Research Program.
Dispute in jurul HAARP
HAARP este construit prin eforturile comune ale Fortelor Militare Maritime si Fortelor Militare Aeriene ale SUA. Se afirma ca statia se foloseste pentru influentarea activa a ionosferei si magnetosferei Pamantului. Radiatiile emanate de instalatie sunt in stare sa patrunda sub pamant si sa descopere tunele ascunse, sa scoata din functiune partea electronica a armelor sau a satelitilor cosmici. De asemenea, sunt elaborate tehnologiile de influentare a atmosferei care provoaca schimbarea vremii. Si inca ceva cu totul neverosimil: HAARP, chipurile, se foloseste pentru provocarea catastrofelor naturale, ploilor torentiale, cutremurelor, inundatiilor si uraganelor, asemanatoare uraganelor Katrina sau Rita. Politicienii rusi nici nu banuiesc ca o instalatie similara celei HAARP exista demult in Rusia si se foloseste cu succes de peste 20 de ani. Statia "Sura" este comparabil, din punct de vedere al capacitatii, cu actualul HAARP si se afla in zona centrala a Rusiei, in locuri mai ascunse, la 150 km de Nijnii Novgorod.
Vor deveni arme
"La ora actuala, in lume exista doar trei asemenea obiective", povesteste directorul institutului, Serghei Sneghiriov. "Unul in Alaska, al doilea in Norvegia, la Tromso, si al treilea in Rusia". Cei de la "Sura" inca nu stiu sa trimita asupra Americii tot felul de Katrine si Rite. Sau spun ca nu stiu.
"A influenta asupra vremii este un lucru posibil, dar nu pe o asemenea scara, precum sunt cazurile <<Katrinei>> sau <<Ritei>>", spune seful sectiei legaturilor solare si terestre, Iuri Tokarev. "Atat Sura, cat si HAARP nu sunt arme, ci doar laboratoare de cercetari", afirma unul dintre savantii institutului, profesorul Universitatii din Nijnii Novgorod, Saveli Graci. Insa procesele care se pun la cale pe ele, probabil, in viitor, vor fi aplicate in scopuri militare", a concluzionat expertul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.