Astazi, Banca Nationala ar putea decide majorarea dobanzii de politica monetara, avand in vedere evolutia probabila a inflatiei, care ar putea creste datorita scumpirii preturilor administrate.
De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat
Astazi, Banca Nationala ar putea decide majorarea dobanzii de politica monetara, avand in vedere evolutia probabila a inflatiei, care ar putea creste datorita scumpirii preturilor administrate.
De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat intr-un interviu acordat agentiei Reuters ca "nu pot sa spun ca nu va fi o intarire suplimentara a politicii monetare". Se are in vedere evolutia inflatiei pe plan mondial, majoritatea bancilor centrale operand in ultima perioada modificari ale dobanzilor.
Chiar daca semnalul dat de BNR indica posibilitatea majorarii dobanzii cu care este sterilizata lichiditatea din piata monetara, unii dealeri bancari considera ca nu vom asista la o astfel de miscare, care ar putea avea ca efect un nou val de "bani fierbinti" care ar alimenta o piata deja suprasaturata de valuta.
Aceasta a facut ca la licitatia de depozite cu scadenta la o luna, organizata saptamanal de BNR in fiecare luni, sa participe 9 banci, suma atrasa fiind de 2,4 miliarde de lei (echivalentul a 0,6 miliarde de euro), dobanda fiind cea clasica, din februarie, de 8,5%.
In acelasi timp, in piata monetara, dobanzile "over night" au revenit la valori de 8 - 9%, urmare a inceputului unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Reamintim ca vinerea trecuta dobanzile urcasera pana la 16 - 17%, datorita cererii mari venite din partea bancilor, care aveau nevoie de lei fie pentru clienti, fie pentru a cumpara euro din piata valutara.
Pentru BNR, decizia de a majora dobanda, se vorbeste de o crestere de la 8,5 la 9 sau chiar 9,5%, este o masura necesara avand in vedere faptul ca Finantele nu au mai emis titluri de stat din septembrie trecut. Numai in mai si iunie ar fi trebuit sa aiba loc licitatii unde ar fi trebuit vandute obligatiuni cu scadentele la trei si cinci ani, in valoare de 200 milioane lei.
O crestere a dobanzii de politica monetara ar avea ca efect si majorarea randamentelor la depozitele atrase de la populatie, care in prezent se situeaza la o medie de 6,56%/an, adica sub nivelul inflatiei, daca luam in calcul ca pe dobanda primita se plateste un impozit de 16%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.