Rezultatele pe ultimele cinci luni arata ca niciunul dintre plasamentele posibile pe piata romaneasca de capital nu a iesit in castig. Dimpotriva, fondurile cu expunere in actiuni sau cu plasamente diversificate inregistreaza scaderi medii ale va

Rezultatele pe ultimele cinci luni arata ca niciunul dintre plasamentele posibile pe piata romaneasca de capital nu a iesit in castig. Dimpotriva, fondurile cu expunere in actiuni sau cu plasamente diversificate inregistreaza scaderi medii ale valorii portofoliilor lor cu 5%, respectiv 2,1%.
Nici plasamentele in valuta nu s-au dovedit a fi inspirate: euro e cu aproape 10% mai ieftin decat in ianuarie, iar dolarul s-a devalorizat fata de leu cu peste 5%. Bancile continua sa ofere dobanzi real-negative (mai mici decat rata inflatiei), iar SIF-urile au atins un nedorit record de contraperformanta, cu un rezultat de minus 25,7%.
In fine, aurul a avut o crestere continua pana la varful de 62,8 RON/gram din 12 mai, insa cotatiile din ultimele zile (51,5 RON/gram) sunt egale cu cele din ianuarie, ceea ce inseamna ca nici acest plasament nu a adus investitorilor vreun castig. Ce e de facut in aceste conditii? Deocamdata, analistii pietei le recomanda investitorilor sa-si pastreze calmul, sa nu-si tina toate ouale intr-un singur cos si sa ramana pe pozitii pana cand cotatiile isi vor relua trendul ascendent.

Specialistii recomanda diversificarea portofoliilor
"In opinia mea, pe termen lung va continua aprecierea leului, cu sublinierea ca aceasta crestere va fi sustinuta de resorturi structurale, precum dezvoltarea economica a tarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.