Ministerul Agriculturii intentioneaza sa achizitioneze circa 200 mii de tone de grau din noua recolta la pret de interventie, intrucat in perioada august - septembrie exista o oferta mare pe piata, ceea ce va duce la obtinerea de catre producatori a

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa achizitioneze circa 200 mii de tone de grau din noua recolta la pret de interventie, intrucat in perioada august - septembrie exista o oferta mare pe piata, ceea ce va duce la obtinerea de catre producatori a unor profituri mici, a declarat, ieri, ministrul Gheorghe Flutur, informeaza Mediafax.
"Vom interveni pe piata pentru a regla cererea si oferta, pentru ca, in general, preturile obtinute de fermieri sunt mici, din cauza supraofertei din perioada august - septembrie", a spus Flutur la forumul "Aderarea la UE si Agricultura". El a precizat ca nivelul pretului de interventie va putea fi cunoscut la inceputul lunii iulie, insa suma oferita producatorilor agricoli trebuie sa fie stabilita astfel incat ministerul sa poata vinde cantitatile respective fara sa ramana in pierdere.

Pretul de interventie, uzat frecvent in UE

Ministrul a precizat ca este pentru prima data cand statul roman va aplica un astfel de mecanism de interventie pe piata, folosit frecvent in UE. In afara pretului de interventie, autoritatile au mai stabilit deja un pret de referinta, care reprezinta un nivel orientativ de la care incep negocierile intre producatori si comercianti. Pretul de referinta pentru graul din productia acestui an, stabilit recent in Consiliul pe produs, pentru achizitiile de la producatorii agricoli, este de 0,5 lei (5.000 lei vechi) pe kilogram.
Potrivit unor reprezentanti ai producatorilor agricoli, pretul de interventie s-ar putea situa in jurul valorii de 3.700 de lei vechi pe kilogram, nivelul minim practicat in UE. Productia de grau a fost in 2005 de 7 milioane de tone, insa din aceasta cantitate aproximativ o treime nu a indeplinit conditiile de panificatie, conform datelor Ministerului Agriculturii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.