Ordonanta "Gojdu" a fost retrimisa ieri la comisii de plenul Senatului, la cererea grupului Aliantei, dupa mai mult de trei ore de dezbateri aprinse. Senatorii au dezbatut peste o ora daca este sau nu cazul sa ii fie acordat cuvantul mitropolitului A
Ordonanta "Gojdu" a fost retrimisa ieri la comisii de plenul Senatului, la cererea grupului Aliantei, dupa mai mult de trei ore de dezbateri aprinse. Senatorii au dezbatut peste o ora daca este sau nu cazul sa ii fie acordat cuvantul mitropolitului Ardealului Laurentiu Streza. Publcam lista celor care s-au opus din rasputeri care Biserica sa-si apere proprietatea in Senat. Intr-o incercare de a convinge Biserica, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu s-a deplasat miercuri seara la IPF Patriarh Teoctist, care insa i-a transmis ca pozitia BOR in chestiunea Gojdu a fost exprimata deja in repetate randuri de inaltii ierarhi ortodocsi transilvaneni care in conformitate cu Testamentul Gojdu sunt responsabili de buna functionare a Fundatiei omonime. In ziua mortii poetului Mihai Eminescu, 15 iunie, senatorii romani nu s-au dovedit in stare sa ia o decizie clara privind Mostenirea Gojdu. Senatorul PSD Vasile Dancu a apreciat ca votul Senatului pentru Ordonanta Gojdu nu este "un test pentru functionarea Coalitiei, ci este un test pentru functionarea Romaniei" solicitand ca banii Mostenirii Gojdu sa fie folositi pentru ca mai mult de 1% dintre copii din mediul rural sa poata avea acces la studii superioare.
Lupta pentru cuvantul BOR
Senatorii PSD Adrian Paunescu si PRM Corneliu Vadim Tudor au solicitat plenului sa-i dea dreptul IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului si presedinte al Fundatiei Gojdu din Sibiu, sa prezinte in sedinta Senatului punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane.
Solicitarea a fost sustinuta si de senatorul PSD Antonie Iorgovan. In sprijinul acestei cereri, Iorgovan a citat din Regulamentul Senatului prevederea care permit luari de cuvant din partea unor persoane din afara institutiei "in cazurile justificate". Presedintele Comisiei Juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein, s-a impotrivit acestei luari de cuvant, considerand ca cererea nu este regulamentara si a aratat ca punctul de vedere al Bisericii a fost prezentat deja in timpul dezbaterii proiectului in comisii. Liberalul Radu Campeanu, a sustinut, contrar pozitiilor exprimate anterior de colegi de-ai sai, ca "ar fi un act de profunda nedreptate si ineleganta morala" ca Senatul sa nu dea dreptul la cuvant reprezentantului BOR. Propunerea ca IPS Laurentiu sa se adreseze plenului a fost adoptata cu 65 de voturi "pentru", 26 "impotriva" si sase abtineri.
Biserica nu cedeaza
IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului le-a transmis ieri senatorilor ca Fundatia Gojdu cu sediul la Sibiu este recunoscuta de catre BOR ca "singura mostenitoare legala" a bunurilor patrimoniale care au apartinut avocatului Emanoil Gojdu. Mitropolitul Streza a sustinut ca "din punct de vedere moral si legal, de mostenirea Gojdu nu poate dispune nici statul roman, nici statul maghiar, aceasta nefiind proprietate de stat, ci proprietate privata". Streza i-a reprezentat in Senat pe cei 15 inalti ierarhi ortodocsi din Transilvania, Banat si Ungaria, care au fost surprinsi ca in "Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanoil Gojdu, din Ungaria si Romania, s-a exclus mostenitorul testamentar, adica acea parte a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea rasariteana ortodoxa". Inaltul ierarh a amintit si despre o hotarare a Sinodului BOR din 4 aprilie 2003, potrivit careia "Fundatia Gojdu este recunoscuta de catre BOR ca singura mostenitoare legala a bunurilor patrimoniale nationalizate de cele doua state comuniste - Ungaria si Romania - in 1952".
Melescanu pentru o declaratie inutila
In interventia sa, senatorul PNL Teodor Melescanu a incercat sa-si convinga colegii ca Fundatia Gojdu infiintata prin Acordul intre Romania si Ungaria din octombrie 2005 nu se refera la Fundatia Gojdu din Sibiu. Melescanu a amintit propunerea de introducere a unei declaratii interpretative, potrivit careia textul Acordului nu aduce in nici un fel atingere existentei, functionarii si obiectivelor Fundatiei nonprofit Gojdu cu sediul la Sibiu si nici drepturilor acesteia, in calitate de continuatoare a Fundatiei Gojdu create in baza Testamentului lui Emanuil Gojdu, asupra bunurilor mobile si imobile din Budapesta care au apartinut, inainte de nationalizare, Fundatiei Gojdu.
"Cred ca adoptarea legii de ratificare, cu aceasta declaratie foarte clara, face dreptate si, in acelasi timp, deschide o poarta care poate fi utilizata acum in raporturile dintre Romania si Ungaria", a declarat Melescanu.
Din pacate, Ungaria nu este de acord cu modificarea Acordului semnat in octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu cu sediul la Budapesta, ne-a informat Ministerul maghiar al Afacerilor Externe la inceputul lunii martie. "Ungaria a ratificat deja Acordul in forma in care acesta a fost semnat in octombrie 2005 astfel incat nu mai exista nici un fel de posibilitate de modificare a acestuia", se arata in raspunsul MAE ungar transmis redactiei ZIUA.
Intoarcerea la comisii
Propunerea de retrimiterere la Comisia juridica a proiectului a fost facuta din partea grupului Aliantei PNL-PD, de catre senatorii Norica Nicolai si Viorel Arion. "Cu aceasta ocazie, sper ca vom avea eleganta de a invita ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, care sunt cei interesati in solutionarea acestui proiect de lege si de opiniile carora va asigur ca noi vom tine cont", a mai spus Nicolai, in ciuda faptului ca reprezentantii BOR au fost prezenti la dezbaterile din comisiile Senatului. Si presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs, a apreciat ca propunerea de retrimitere la comisie este regulamentara, avand in vedere ca in dezbateri au aparut elemente noi, aratand ca este vorba de natura juridica si de consecintele unei declaratii politice, respectiv de adoptarea amendamentului propus de Gavrila Vasilescu. In plus, el a opinat ca este indicat sa fie sesizata pentru un raport suplimentar Comisia de politica externa pentru a clarifica acest aspect. Senatorul PSD Adrian Paunescu apreciind ca ar fi "o perfecta inutilitate" ca discutiile in comisii sa fie luate de la capat. Pe de alta parte, senatorul Ion Solcanu a cerut votarea proiectului de lege in cursul sedintei, prin vot secret.
Leustean, "da-ti demisia"
Secretarul de stat in MAE Lucian Leustean s-a declarat de acord cu propunerea de retrimitere la comisie, afirmand ca "o prelungire a dezbaterilor nu poate fi decat utila, pentru a se ajunge la o solutie care sa fie convenabila". Leustean a fost apostrofat de senatorul Antonie Iorgovan: "Nu va e rusine? Ati scos ordonanta de urgenta si acum cereti prelungire! Dati-va demisia!", a spus Iorgovan, atragandu-si atentia presedintelui Senatului care i-a cerut sa faca liniste. Propunerea de retrimitere la comisie a fost acceptata, cu 55 de voturi "pentru" si 44 "impotriva". Nicolae Vacaroiu, care a exprimat rezerve cu privire la ceea ce ar putea fi adus in plus in urma reluarii discutiilor, a solicitat ca dezbaterile in comisii sa se finalizeze pana martea viitoare, pentru ca joia viitoare acestea sa fie reluate in plen.
Cei 26 de senatori care s-au opus ca Mitropolitul Streza sa ia cuvantul sunt:
Arion Viorel, PNL, Hunedoara
Dumitrescu Ion Mihai, PNL, Dambovita
Dumitru Constantin, PNL, Calarasi
Teodor Melescanu, PNL, Prahova
Ovidiu Oprea, PNL, Dolj
Ioan Popa, PNL, Bacau
Tiberiu Prodan, PNL, Suceava
Ovidiu Radoi, PNL, Caras - Severin
Gheorghe Serbu, PNL, Constanta
Radu Stroe, PNL, Maramures
Varujan Vosganian, PNL, Iasi
Radu Berceanu, PD, Dolj
Dan Carlan, PD, Iasi
Alexandru Peres, PD, Alba
Cristache Radulescu, PD, Ilfov
Peter Eckstein, UDMR, Cluj
Andras Fekete, UDMR, Salaj
Gyorgy Frunda, UDMR, Mures
Marko Bela, UDMR, Mures
Csaba Nemeth, UDMR, Covasna
Stefan Pete, UDMR, Bihor
Valentin Puskas, UDMR, Covasna
Csaba Sogor, UDMR, Harghita
Attila Verestoy, UDMR, Harghita
Pascu Corneliu, PC, Buzau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.