In mare, Cupa Mondiala e prea mare. Gigantismul blatterian a scos din joc simtul proportiilor. In sectiune, Cupa Mondiala e un odor lucrat in aliaj impur. 32 de echipe? Cind ati vazut ultima piesa cu 32 de roluri credibile? Ultima piesa in care toti
In mare, Cupa Mondiala e prea mare. Gigantismul blatterian a scos din joc simtul proportiilor. In sectiune, Cupa Mondiala e un odor lucrat in aliaj impur. 32 de echipe? Cind ati vazut ultima piesa cu 32 de roluri credibile? Ultima piesa in care toti figurantii stau pe scena si fiecare dintre ei are drept de replica? Totusi, aglomeratia fabricata a Mondialelor e o mina de aur (pur) pentru ochiul sociologic. Ce vede acest ochi e tot mai putin despre Nationale si tot mai mult despre Zone. Mondialele vor fi cistigate de Brazilia, Olanda, Italia, Argentina sau (dupa reunificarea cu destinul) Germania. Asta inseamna ca noua campioana va fi Zona de Mare Dezvoltare. Tot ea va ocupa si pozitia a doua. Caci multi dintre marginali sint, de fapt, produse secundare ale zonei principale. Centrul anglo-britanic si centrul francez produc, impreuna, aproape toate echipele africane si central-americane. Mai jos, in pozitia a treia, apar echipele fara orbita: asiaticii, arabii, est-europenii. De ce Europa de Est? Pentru ca e in depresie. Atit prin necalificati (Romania, Bulgaria, Ungaria), cit si prin calificati, fara relevanta: Polonia, Ucraina si, partial, Croatia. Estul e palid, pentru ca zona e subdezvoltata. In fotbal, ca si pe pamint. Cele mai slabe si mai corupte campionate ale Europei produc subdezvoltare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.