Membrii Colegiului CNSAS au dezbatut ieri cazul liderului conservator Dan Voiculescu, stabilind un verdict in ceea ce priveste apartenenta sau nepartenenta sa la structurile fostei Securitati. "S-a luat o hotarare. Urmeaza sa fie redactata si sa-i fi

Membrii Colegiului CNSAS au dezbatut ieri cazul liderului conservator Dan Voiculescu, stabilind un verdict in ceea ce priveste apartenenta sau nepartenenta sa la structurile fostei Securitati. "S-a luat o hotarare. Urmeaza sa fie redactata si sa-i fie transmisa lui Voiculescu, singurul care poate s-o afle in conformitate cu prevederile legii", a declarat prutatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu. La randul sau, Mircea Dinescu, membru al CNSAS, a afirmat ca Dan Voiculescu va primi concluzia la care a ajuns conducerea CNSAS, concluzie ce va fi facuta publica abia peste 15 zile. "Voiculescu ne poate da de baut sau ne poate injura la televiziunile lui. Noi nu va putem spune hotararea pe care am luat-o, ci doar ca am votat. Hotararea este definitiva", a spus Mircea Dinescu. Membrii CNSAS au dezbatut cazul lui Voiculescu timp de peste 5 ore si jumatate. "Nu e usor sa dai un verdict la un personaj de o asemenea importanta", a conchis Dinescu.

Presedintele PC, Dan Voiculescu, considera ca nu este intamplator ca SRI a trimis CNSAS cele doua dosare referitoare la persoana sa cu numai cateva zile inainte de numirea sa in functia de vicepremier. "Eu SRI-ului i-am reprosat si ii reprosez si acum ca un dosar, care nu este absolut strict secret sau de importanta nationala, a fost tinut timp de 16 ani, si i-a dat drumul acum. Nu exista nimic in comun cu siguranta nationala", a afirmat liderul PC miercuri seara, intr-o emisiune televizata, adaugand totodata ca el nu crede in coincidente. In cazul in care nu va primi un aviz favorabil de la CNSAS, din care sa rezulte ca nu a facut politie politica si nu a colaborat cu fosta Securitate, Dan Voiculescu intentioneaza sa dea in judecata aceasta institutie. De altfel, el doreste sa dea CNSAS in judecata si pentru scurgerea de informatii in presa. "Daca cumva CNSAS decide ca am facut politie politica pe baza rapoartelor de serviciu pe care le-am facut, automat inseamna ca Traian Basescu a facut politie politica pe baza rapoartelor pe care le-a facut la Anvers. CNSAS trebuie sa faca ce spune legea", a precizat Voiculescu. Pe de alta parte, liderul PC este de parere ca, la 16 ani de la caderea regimului comunist, termenul de colaborator al Securitatii ar trebui definit in mod foarte clar. "Ce inseamna sa fi colaborat? Toata lumea manca o paine. Nu exista un loc de munca in Romania unde, daca mancai o paine, nu exista un ofiter de securitate care sa raspunda de acesta", a afirmat acesta. In alta ordine de idei, Dan Voiculescu a recunoscut ca relatiile sale cu presedintele Traian Basescu nu sunt dintre cele mai bune, dar a apreciat ca, in aceasta privinta, trebuie sa fie pe primul plan interesul national. El si-a exprimat speranta ca, in pragul integrarii europene, Traian Basescu nu va dori o criza de guvern.

"Nu acceptam sa stam intr-un guvern in care suntem lucrati"
Referindu-se la o serie de opinii nefavorabile privind desemnarea sa ca vicepremier, presedintele PC a precizat ca deciziile in coalitia de guvernamant se iau in baza unui protocol, respectiv a unui consens. "Lipsa acestui consens inseamna spargerea coalitiei, caderea Guvernului Tariceanu, alegeri anticipate probabil", a spus el. In functie de evolutia procedurii demarate de CNSAS pe marginea dosarului sau, la care au aparut elemente suplimentare intr-un al doilea dosar, Dan Voiculescu a anuntat ca PC a luat in calcul mai multe variante care urmeaza sa fie adoptate de Biroul Politic al partidului. Una ditre aceste variante vizeaza desemnarea altui candidat pentru functia de vicepremier, PC luand in calcul si varianta iesirii de la guvernare, in conditiile in care Dan Voiculescu se considera "lucrat politic". "Lucratura politica este ca, cu doua zile inainte de numirea mea, a aparut dosarul. Daca este lucratura politica, nu acceptam sa stam intr-un guvern in care suntem lucrati din punct de vedere politic. Iesim de la guvernare si probabil ca o sa cada Guvernul", a declarat liderul PC, mentionand in schimb ca ar fi o idee foarte buna daca CNSAS i-ar verifica pentru colaborare cu fosta Securitate pe toti membrii Guvernului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.