Adica, suma respectiva e cu 2% mai mare, dar puterea ei de cumparare e cu 2,5% mai mica, din cauza inflatiei. si, ceea ce e cel mai grav, inclusiv pe Bursa, randamentele sunt mai slabe decat media tuturor scumpirilor. Vedetele pietei de capital, cele
Adica, suma respectiva e cu 2% mai mare, dar puterea ei de cumparare e cu 2,5% mai mica, din cauza inflatiei. si, ceea ce e cel mai grav, inclusiv pe Bursa, randamentele sunt mai slabe decat media tuturor scumpirilor. Vedetele pietei de capital, cele mai intens tranzactionate actiuni, titlurile care formeaza indicele BET, n-au reusit, in 2006, decat o performanta medie de +1,4%. Prin ricoseu, acele fonduri mutuale care mizeaza pe plasamentele bursiere au iesit pe minus, pentru prima oara in ultimii ani. Unitatea de fond cu expunere in actiuni are acum o valoare cu 5% mai mica decat in ianuarie, iar cea emisa de un fond cu plasamente diversificate (actiuni, obligatiuni si alte instrumente) a scazut cu peste 2%. Campioanele pierderilor raman insa cele cinci societati de investitii financiare (SIF), ale caror actiuni au scazut, in medie, cu peste 25%! Nu e de mirare, astfel, ca numarul investitorilor pe piata romaneasca de capital s-a redus la jumatate fata de cel din ianuarie.
In toata aceasta perioada - sau, mai bine zis, de cand dobanzile bancare nu mai acopera inflatia - s-a spus ca piata bursiera e o buna alternativa pentru plasamente. Ei bine, a venit si randul Bursei, dupa banci, valute si bijuterii, sa traga in jos economiile populatiei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.