Infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a adus din nou membrii Coalitiei pe pozitii adverse. Acuzata de ONG-uri si UDMR ca sustine un proiect ale carui prevederi sunt neconstitutionale, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a incercat sa e
Infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a adus din nou membrii Coalitiei pe pozitii adverse. Acuzata de ONG-uri si UDMR ca sustine un proiect ale carui prevederi sunt neconstitutionale, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a incercat sa explice miercuri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, care vor fi atributiile acestei agentii, precizand in acest sens cand si in ce conditii un demnitar poate fi verificat. "Daca cererea este intemeiata, atunci se declanseaza controlul, este anuntata persoana, daca e cazul sa isi aduca avocat, poate sa aduca documentele necesare si tot ce se face de acum inainte" a declarat ministrul Justitiei. In replica, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a acuzat-o pe Monica Macovei ca vrea sa promoveze un proiect legislativ anticonstitutional, care va permite incalcarea abuziva a drepturilor omului. "Introduce niste lucruri care imi amintesc de legea 18 a lui Ceausescu, care da voie din nou sa ne perchezitioneze, fara martori... Este o lege care incalca Constitutia" a afirmat Gyorgy Frunda. Pe de alta parte, Monica Macovei a declarat ca ANI trebuie situata undeva intre cele trei puteri. In acest sens, ea este de parere ca agentia nu trebuie plasata in subordinea Executivului, "ci trebuie sa fie o institutie complet autonoma". De altfel, potrivit Monicai Macovei, ANI nu va avea atributii de confiscare, ci de sanctionare disciplinara a celor vinovati. "Se va crea un Consiliu al Agentiei, care va avea activitate permanenta si va fi format din reprezentanti ai tuturor celor controlati.
De pilda, fiecare Camera din Parlament isi va desemna reprezentanti in Consiliu", a explicat aceasta, adaugand totodata ca personalul ANI va fi desemnat prin concurs. Monica Macovei a reamintit ca proiectul de lege privind infiintarea ANI, desi figureaza pe lista angajamentelor pentru aderare, se afla de doua luni in dezbaterea partidelor politice, acestea nereusind sa ajunga la un numitor comun in aceasta privinta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.