In ultimele zile, agitatia mass-media, justificata in parte, privind seismul din centrul Insulei Java a prilejuit, ca de obicei, consideratii si sentinte grandilocvente.
Dupa ce dezastrele naturale au ocupat prima pagina a ziarelor si emisiunil
In ultimele zile, agitatia mass-media, justificata in parte, privind seismul din centrul Insulei Java a prilejuit, ca de obicei, consideratii si sentinte grandilocvente.
Dupa ce dezastrele naturale au ocupat prima pagina a ziarelor si emisiunilor televizate, omenirea se poate intreba firesc: " Este posibil sa se evite dezastrele naturale?" Raspunsul corect este: unele da, altele nu! Desi pare un raspuns iezuit este, de data aceasta, foarte real.
Cele care nu pot fi evitate, cutremurele de pamant ocupa unul dintre primele locuri. Dar nu numai din acest punct de vedere ci si din acela ca nu pot fi prevazute decat cu aproximatie atat in ceea ce priveste momentul declansarii lor cat si al intensitatii lor. Cutremurele nu sunt toate "de acelasi fel". Ele se "intampla" in conditii tectonice diferite. Un cutremur din Turcia sau Banat - chiar de intensitati diferite - nu este "de acelasi fel" cu unul din Vrancea si nici la acelasi adancime. Dupa cum cutremurele din Sumatra sau Java nu "sunt la fel" cu cele din Vrancea.
Descifrarea modelelor geotectonice si geodinamice a volumelor in care se declanseaza cutremurele este una din prioritatile geologiei si seismologiei.
Exista "modele clasice" (ca de exemplu, celebra "centura de foc a Pacificului") si "neclasice" (cum este Vrancea).
De ce despre cutremure,
cu furie?
Pentru ca am auzit in ultimele zile atatea inexactitati debitate de catre persoane care nu stiu nimic sau prea putin despre cutremure, cat si unele mai grave debitate de asa-zisi "specialisti" mediatizati, de altfel, cu inversunare.
Romania este o tara a cutremurelor. Nu la intensitatea si pericolul Japoniei, Mexicului, tarilor din vestul Americii de sud sau Arhipelagului Indonezian. Acest fapt trebuie sa-l acceptam si sa-l asimilam. Trebuie sa intelegem ca acest fenomen natural se intinde pe intervalul multor milioane de ani. Timpul geologic are alte dimensiuni decat timpul istoric!
Ce ne facem?
Raspunsul nu este greu de dat: "Ne pazim".
Cand am ajuns prima oara la San Francisco am fost coplesit ca in acest oras (situat intr-o zona foarte activa seismic - celebra Falie San Andrea trece prin "mahalaua" orasului) au fost ridicate cladiri "zgarie-nori" comparabile cu cele din New-York sau Chicago (orase situate in zone seismic stabile). Asta pentru ca inginerii constructori au gasit solutii constructive conforme.
Glosez pe marginea cutremurelor dar oricine, pe drept cuvant, poate pune intrebarea: "si cum facem?" Nu-mi permit, in cateva randuri, sa raspund la aceasta intrebare. Mi-as permite, totusi, sa avansez cateva idei:
l Cutremurele de Pamant nu pot fi prevazute cu suficienta siguranta pentru a putea fi eliminate toate pierderile aferente;
l Cine pretinde contrariul este un sarlatan;
l Efectele dezastruoase ale seismelor nu pot fi evitate decat construind consecvent si consolidand ceea ce este deja construit;
l Cine sustine contrariul, sau nu sprijina aceasta asertiune, este un criminal.
Mi-am permis sa intitulez acest text "Despre cutremure, cu furie..." "Despre cutremur, sper ca am reusit sa circumscriu, oarecum, problematica. Despre furie, am explicat mai sus. Nu ne ramane decat sa asteptam urmatorul cutremur vrancean, sau altul - care va veni, fara indoiala, mai devreme sau mai tarziu - pentru a multumi autoritatilor romanesti, trecute si viitoare, pentru grija pe care ne-o poarta!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.