Un studiu recent arata ca patru la suta din populatia din mediul urban a renuntat la consumul de carne de pui dupa aparitia gripei aviare in Romania. Totodata opt la suta din populatie a cumparat si consumat mai rar carne de pui, potrivit unui sondaj

Un studiu recent arata ca patru la suta din populatia din mediul urban a renuntat la consumul de carne de pui dupa aparitia gripei aviare in Romania. Totodata opt la suta din populatie a cumparat si consumat mai rar carne de pui, potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Daedalus Consulting. Potrivit Rompres, reprezentantul Agricola Bacau se plange ca, in doua saptamani, spatiile in care poate fi depozitata carnea de pui pentru care nu exista cerere vor da pe-afara. In prezent, in depozitele firmei este pastrata productia din ultima luna si jumatate. Dar specialistii anunta ca fermele mai rezista maximum sase luni. "Sa scadem preturile n-are niciun rost, pentru aceste produse pur si simplu nu mai exista cerere", sustine Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola International Bacau - unul dintre cei mai mari producatori din tara.

Depozitele sunt ticsite cu carne

Efectele s-a vazut imediat pe piata. De aceasta data vanzarile au scazut, in medie, cu 80 la suta - 85 la suta, mult mai puternic decat in toamna anului trecut, cand a aparut virusul aviar in Delta Dunarii. Depozitele frigorifice ale fermelor sunt aproape pline cu carne pe care nimeni nu o cumpara. Daca, pentru moment, problemele din ferme se limiteaza la scaderea vanzarilor, curand acestea se vor transforma in pierderi sau chiar faliment pentru producatorii mai slabi. Desi exista posibilitatea despagubirilor, acestea se fac numai pentru pierderile directe, nu pentru cele colaterale. Disperati, crescatorii negociaza cu autoritatile posibile solutii pentru ferme, cum ar fi majorarea subventiilor si achizitia de preparate din oua si pui de catre stat.

Vanzari sub pretul de productie

La Avicola SA, singurul producator de carne de pui din Vrancea, s-a inregistrat o scadere cu 90 la suta a vanzarilor, de la aparitia gripei aviare in Vrancea. Compania are 471 de angajati si, pana la momentul aparitiei gripei aviare, avea o cifra de afaceri de 1,2-1,3 milioane dolari pe luna. Saptamanal compania vindea 150 tone de carne de pui. Acum, vanzarile au scazut la 10 tone de carne/saptamana, desi vinde carne de pui sub pretul de productie, respectiv 37.000 lei vechi/kilogram (pret fara TVA) la puii congelati si 39.000 lei vechi/kilograme (pret fara TVA) la puii refrigerati, cu toate ca pretul de productie este de 45.000 lei vechi/kilogram. La Agricola Bacau, capacitatea de inmagazinare, de 3.500 de tone, este amenintata: pe stoc exista deja 2.600 de tone. Iar societatea continua sa produca. Tot pe stoc. In plus, zilnic se nasc aproape 80.000 de pui. Deci, tot zilnic, Agricola produce pierderi, care, pana acum, se ridica la peste 1,5 milioane de euro.

Bancile afectate de gripa aviara

Bancile ar putea fi nevoite sa provizioneze aproape 80 de milioane de euro pentru creditele acordate unitatilor avicole, daca producatorii vor acumula pierderi care sa blocheze rambursarea imprumuturilor, dupa scaderea drastica a vanzarilor cauzata de aparitia virusului gripei aviare in ferme. Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei dintr-o lista de aproape 100 de producatori, care acopera peste 90% din piata, au fost identificate 63 de firme care au atras credite bancare. Totalul sumei imprumutate de banci societatilor producatoare din sectorul avicol se ridica la 283 milioane lei (80,8 milioane euro). Provizionarea intregii sume ar reprezenta o diminuare a profiturilor cu aproximativ 80 de milioane euro. Raportat la profiturile nete pe sistem bancar din 2005 (590 de milioane euro), provizioanele pe intreaga expunere pe sectorul avicol reprezinta aproape 14%. Finantarile sunt distribuite pe un numar de 25 de banci.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.