Merchandiser-ul are un rol foarte important in activitatea comerciala, iar persoana care ocupa o astfel de functie este cea care trebuie sa decida ce categorie de produse vor fi expuse in rafturile magazinelor si cum vor fi aceste produse aranjate pe
Merchandiser-ul are un rol foarte important in activitatea comerciala, iar persoana care ocupa o astfel de functie este cea care trebuie sa decida ce categorie de produse vor fi expuse in rafturile magazinelor si cum vor fi aceste produse aranjate pe rafturi. In general, merchandiser-ul este angajat de o firma producatoare, care doreste sa se asigure ca produsele sale vor beneficia de cea mai buna pozitionare in rafturile magazinelor de desfacere. Merchandiser-ul trebuie sa colaboreze foarte bine cu sefii de raioane ale supermarketurilor sau cu directorii unitatilor comerciale, pentru a decide cum trebuie aranjate marfurile in asa fel incat sa atraga cat mai bine atentia clientilor.
ATRIBUTII. Un merchandiser trebuie sa aranjeze produsele in spatiile de vanzare, sa se asigure ca produsele expuse sunt intotdeauna de cea mai buna calitate si ca se incadreaza in termenele de garantie. Expunerea produselor se face, de cele mai multe ori, respectand conceptele promovate de companie. Pe langa aceste atributii de baza, merchandiser-ul mai raspunde si de controlarea preturilor de afisare, uneori avand si unele atributii de promovare a acestor produse direct catre consumatorul final. Ocupantul postului de merchandiser trebuie sa completeze saptamanal rapoarte de activitate, trebuie sa-si informeze superiorii in legatura cu problemele ivite sau sa transmita acestora eventualele observatii venite din partea clientilor.
CERINTE. Fiind o pozitie de entry-level, experienta in domeniul nu este, de cele mai multe ori, ceruta de angajatori. In schimb, un viitor merchandiser trebuie sa aiba foarte bune abilitati de comunicare, sa dea dovada de creativitate si sa aiba disponibilitate pentru munca de teren. Majoritatea firmelor includ in job-description cerinta de a avea cel putin studii medii, precum si cunostinte de operare a calculatorului, deoarece unul dintre beneficiile oferite este posibilitatea de avansare in cadrul companiei. Pe langa beneficiile pe termen lung, companiile ofera de obicei si traininguri interne.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.