Occidentul acorda Iranului cateva saptamani pentru a decide daca accepta oferta Statelor Unite de a purta negocieri multilaterale privind chestiunile nucleare, inainte ca SUA si aliatii acestora sa instituie sanctiuni, informeaza oficiali americani,
Occidentul acorda Iranului cateva saptamani pentru a decide daca accepta oferta Statelor Unite de a purta negocieri multilaterale privind chestiunile nucleare, inainte ca SUA si aliatii acestora sa instituie sanctiuni, informeaza oficiali americani, sub protectia anonimatului. Potrivit acestora, SUA vor amana obtinerea unei rezolutii in cadrul Consiliului de Securitate in ceea ce priveste Iranul, in baza Capitolului VII din Carta Natiunilor Unite, pana cand Teheranul va da un raspuns privind pachetul de masuri compensatorii propus. Dupa cum a anuntat, insa, ieri, ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, Teheranul este deschis negocierilor asupra "problemelor de intres reciproc", dar respinge conditia Washingtonului de a suspenda imbogatirea uraniului. Dupa cum era de asteptat, oficialii americani au declarat ca nu accepta comentariile ministrului iranian drept definitive. Ei au replicat ca pachetul de masuri compensatorii dezbatut in formula celor sase (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate - Franta, Marea Britanie, Rusia, China, SUA - plus Germania), ieri, la Viena, nu a fost inca definitivat si prezentat Teheranului. Protagonistii sedintei vieneze s-au asezat la masa dezbaterilor intr-o atmosfera tensionata, marcata de anumite divergente de opinie. Secretarul de Stat american, Condoleeza Rice, reafirmase, miercuri, ca un eventual atac militar, desi considerat ca o ultima optiune, ramane valabila in cazul unui esec al negocierilor. Se pare ca Washingtonul a acceptat un proiect de rezolutie care exclude, pentru moment, amenintarea cu un atac militar impotriva Iranului, au afirmat oficiali americani si europeni. Liderii occidentali doreau o rezolutie care sa califice Iranul drept "o amenintare la adresa pacii si securitatii internationale", limbaj utilizat si inainte de invadarea Irakului. Rusia si China nu considera ca Iranul reprezinta un mare pericol si se opun amenintarii cu un atac militar inainte de epuizarea tuturor eforturilor diplomatice. Specialistii apreciaza, insa, ca Iranul are nevoie de 10 ani pentru a purifica suficient uraniu incat sa fabrice o arma atomica. Conform unui oficial american, citat de Rompres, "exista inca divergente in privinta sanctiunilor pe care Rusia le va agrea" ca parte a initiativei diplomatice destinate sa obtina, din partea Iranului, acceptul de a suspenda activitatile nucleare. Occidentul, in special SUA, invoca, in argumentarea acestei solicitari, pericolul ca Iranul sa nu utilizeze uraniul imbogatit in scopul obtinerii armei atomice, sub paravanul producerii de energie electrica. Cu toate ca reprezentantii SUA insista ca termenii negocierilor nu pot fi modificati - suspendarea activitatilor de imbogatire a uraniului de catre Iran si permiterea inspectiilor internationale - acestia se declara totusi dispusi la concesii, o data cu initierea negocierilor. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.