George Copos a anuntat ieri ca si-a dat demisia din functia de vicepremier. Motivul invocat a fost insa greu de crezut.
Flancat de presedintele PC Dan Voiculescu, de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si cativa deputati si senato

George Copos a anuntat ieri ca si-a dat demisia din functia de vicepremier. Motivul invocat a fost insa greu de crezut.
Flancat de presedintele PC Dan Voiculescu, de ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si cativa deputati si senatori conservatori, Copos s-a prezentat ieri in fata presei pentru a spune de ce a luat aceasta decizie. Dupa ce a citit textul respectiv, s-a ridicat de pe scaun si a plecat, fara sa dea nici o explicatie.
Nici unul dintre liderii conservatori prezenti nu a dorit sa faca nici un fel de comentariu.
"A fost o declaratie de presa. Fara intrebari", a spus Voiculescu, inainte sa plece din sala. Initial, Copos a dorit sa isi prezinte demisia in plenul Senatului, insa dupa o discutie avuta cu presedintele PC, au stabilit de comun acord ca anuntul sa fie facut de la grupul parlamentar al PC.

Copos da vina pe coalitie

Argumentele prezentate de Copos ca motiv al demisiei sale au fost prea putin credibile. El sustine ca dupa un an si jumatate petrecut la guvernare, a constatat ca "initiativele menite sa asigure stabilitate si predictibilitate mediului de afaceri sunt inconsistent sprijinite".
Iar "picatura care a umplut paharul" a fost faptul ca Guvernul nu a acceptat sa introduca in Codul Fiscal propunerea PC privind protectia microintreprinderilor. El a amintit si de alte "propuneri de importanta strategica" respinse de actuala guvernare, ca de pilda reducerea TVA la produsele alimentare de baza.
"Programul legislativ pe care, ca ministru de stat, mi l-am asumat pentru sprijinirea si stimularea mediului de afaceri nu a produs rezultatele pe care le preconizam. El a fost afectat de neimplicare, de numeroase proceduri birocratice si de indiferenta unor structuri. In asemenea circumstante imi este foarte greu sa cred ca voi reusi sa indeplinesc asa cum imi doream obiectivele legislative care imi revin din programul de guvernare", a conchis Copos.
In urma cu o saptamana, Copos declara ca va demisiona din guvern doar in cazul in care "va fi dovedit vinovat in instanta".
"In acea clipa imi dau demisia din Guvern si ma suspend din toate functiile de conducere din partid", afirma Copos, adaugand ca ancheta initiata de DNA impotriva sa este "ilegala".

Voiculescu nu mai vrea vicepremieri

Potrivit protocolului semnat de liderii coalitiei de guvernare, PC detine in Guvern un post de vicepremier, insarcinat sa raspunda de coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii. Dupa demisia lui Copos, PC trebuie sa numeasca un nou vicepremier. Oficial, decizia va fi luata luni, in cadrul Biroului Permanent. Favorita este Daniela Popa, cea care a fost sustinuta de conservatori si pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Miercuri, Dan Voiculescu afirma ca nu are nici o problema daca restructurarea guvernului va duce la desfiintarea posturilor de vicepremier. "Un guvern cat mai suplu, cu un numar cat mai mic de ministri, este binevenit, inclusiv desfiintarea posturilor de vicepremier", a spus Voiculescu.

Premierul a aprobat demisia

"Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a luat act de demisia vicepremierului George Copos si ii multumeste pentru contributia pe care a avut-o in activitatea Executivului", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a precizat ca demisia in forma scrisa a ajuns, ieri, in jurul orei 13.00, la Cabinetul primului-ministru. Intrebata daca ministrul de stat George Copos a semnat in sedinta de Guvern de miercuri proiectul Codului Fiscal, Oana Marinescu a spus ca vicepremierul nu a semnat actul, dar ca aceasta nu influenteaza in nici un fel adoptarea Codului Fiscal.
"Din punct de vedere juridic, acest lucru nu are nici un fel de consecinta. Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis la Parlament, insotit de o expunere de motive semnata de primul-ministru", a precizat Marinescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.