Patriarhia Romana a dezaprobat categoric marsul homosexualilor, in cadrul unei conferinte de presa, la care a participat si Gigi Becali, semnatar al unui memoriu prin care mai multe organizatii au cerut Bisericii Ortodoxe sa reactioneze fata de parad
Patriarhia Romana a dezaprobat categoric marsul homosexualilor, in cadrul unei conferinte de presa, la care a participat si Gigi Becali, semnatar al unui memoriu prin care mai multe organizatii au cerut Bisericii Ortodoxe sa reactioneze fata de parada programata maine, in cadrul GayFest. Patriarhia considera ca marsul programat pentru sambata dupa-amiaza este "un atentat la moralitatea vietii publice, la institutia sacra a familiei si un pericol pentru formarea generatiilor tinere, prin expunerea lor la corupere morala", a spus episcopul vicar Ciprian Campineanul. "Este foarte dureros pentru noi ca in atmosfera praznicului Inaltarii Domnului si in zi nationala de cinstire a eroilor a trebuit sa vorbim despre astfel de aberatii fata de care Biserica intotdeauna s-a exprimat vehement, condamnandu-le", a spus episcopul vicar Ciprian Campineanul, citat de Mediafax, care a precizat ca Biserica nu condamna oamenii, ci pacatul. Patriarhia a dat un vot de blam autoritatilor locale care au aprobat marsul din cadrul GayFest. Potrivit prelatului, Biserica interpreteaza marsul homosexualilor ca fiind anticonstitutional pentru ca ar incalca prevederea din Constitutie ce interzice manifestarile obscene care lezeaza moravurile publice. "O astfel de parada este o invitatie mascata, adresata mai ales tinerilor, copiilor care nu au discernamant, de a incerca astfel de experiente. De aceea Biserica ia atitudine", a spus episcopul Ciprian Campineanul.
Contra-manifestatie
Presedintele Forumului Crestin "Noua Dreapta", Tudor Ionescu, a anuntat ca aceasta organizatie, care a semnat de asemenea memoriul adresat Patriarhiei, va organiza o contra-manifestatie maine, dar in alt interval orar si pe un alt traseu. Astfel, in timp ce parada homosexualilor va avea loc intre orele 18.00 si 19.00 pe traseul Piata Unirii - Piata Alba Iulia - Izvor, contra-manifestatia se va desfasura dimineata, intre orele 10.00 si 13.00, pe traseul Piata Unirii - Piata Universitatii - Piata Revolutiei - Calea Victoriei - Piata Natiunilor Unite - Splaiul Independentei - Piata Unirii.
Cerere de suspendare
Forumul Crestin "Noua Dreapta" a cerut instantei si suspendarea autorizatiei de miting eliberate de municipalitate pentru parada gay, contestatarii apreciind ca organizatorii mitingului au un alt scop decat cel declarat. "Consideram ca, in mod deliberat, organizatorii au dezinformat in mod tendentios Primaria Capitalei, pentru a obtine autorizarea unei adunari publice care incalca normele etice si morale. Scopul adunarii publice nu este promovarea tolerantei si a diversitatii, ci promovarea, popularizarea relatiilor sexuale intre persoane de acelasi sex", apreciaza reprezentantii Forumului Crestin "Noua Dreapta", in cererea adresata instantei de judecata. Desi actul pe care il contesta isi va produce efectele sambata, 3 iunie, contestatarilor le-a fost acordat initial de instanta un termen pentru a-si sustine cererea in data de 13 iunie, la zece zile dupa manifestatie. In aceste conditii, s-a solicitat instantei de contencios administrativ a Tribunalului Bucuresti, prin ordonanta presedintiala, un termen de urgenta pentru solutionarea cauzei. Completul a stabilit termen pentru astazi, la ora 13.00, pentru judecarea cererii formulate de Forumul Crestin "Noua Dreapta" privind manifestatia minoritatilor sexuale. Primaria Capitalei nu se poate opune unor manifestatii publice organizate cu respectarea legii, indiferent cine le initiaza, a declarat Dumitru Stanescu, secretarul general al municipalitatii. El a precizat ca, in conditiile in care manifestatia este contestata de catre terti, iar instanta emite o decizie de suspendare a protestului, hotararea este adusa la cunostinta municipalitatii, care ia masuri imediate.
Becali vrea referendum
Gigi Becali a spus ca paradele homosexualilor au ca scop aprobarea in viitor de catre Parlament a legii ce permite casatoriile intre persoane de acelasi sex. Presedintele Fundatiei Crestine "George Becali" crede ca ar trebui organizat un referendum national care sa arate ca romanii sunt impotriva unei asemenea casatorii. El s-a aratat dispus sa plateasca organizarea unui asemenea referendum daca acesta ar fi organizat de catre Biserica. "Spunea cineva - nu mai vreau sa dau nume - ca homosexualii sunt 20% in Romania. Parerea mea e ca sunt unu la mie". Auzind ca si Biserica ar putea propune un astfel de referendum, Gigi Becali s-a aratat dispus sa plateasca organizarea, care ar costa "2-3-5 milioane de dolari". "Sa propuna Patriarhia, Biserica, si platesc eu. Facem referendum si am terminat cu ei. Simplu (...) Daca stiu ca nu se pot casatori in Romania, la revedere! Nu mai fac nici un fel de manifestare, de propaganda homosexuala", a spus el.
La randul sau, episcopul vicar patriarhal a subliniat ca Biserica Ortodoxa se va impotrivi pe toate caile unei eventuale legalizari a casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Gigi Becali a sustinut ca va participa, sambata dimineata, la contra-manifestatia organizata de Forumul Crestin "Noua Dreapta" si va sta impreuna cu jurnalistii. "O sa fiu cu voi, sa vedeti ca Becali e cuminte", a spus el.
Parteneriat civil
Comunitatea gay din Romania doreste legiferarea unui parteneriat civil, o alternativa la casatorie, varianta a carei adoptare - desi cu impact asupra unor legi - nu ar duce la modificarea Codului familiei si nici nu ar presupune oficierea unui serviciu religios, afirma reprezentantii comunitatii. Presedintele asociatiei "Accept" pentru drepturile minoritatilor sexuale, Romanita Iordache, a declarat ca aceasta comunitate doreste doar recunoasterea elementelor juridice a casatoriei. "In nici un caz nu vorbim despre o forma de a obliga Biserica sa aiba servicii religioase speciale pentru cuplurile gay. Vorbim strict de recunoasterea elementelor juridice ale casatoriei", a precizat Romanita Iordache. Sustinatorii legiferarii parteneriatului civil considera ca, din punct de vedere legislativ si social, reglementarea unui parteneriat civil ar fi foarte importanta nu doar pentru persoanele de acelasi sex, ci si pentru cuplurile heterosexuale. "Trebuie sa intelegem ca e o stare de fapt in Romania: sunt multe cupluri gay sau heterosexuale care aleg sa locuiasca impreuna. Locuiesc impreuna 10 sau 15 ani de zile, fara a beneficia de drepturile prevazute pentru cuplurile casatorite. Este un proiect care ar aduce o schimbare mai ales in sensul asumarii drepturilor", a precizat Monica Vasile, membru in Consiliul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.