Asa cum multa lume se astepta, scena politica romaneasca s-a involburat brusc dupa Raportul de tara prezentat de Comisia Europeana. Apelul la calm si stabilitate lansat de oficialii europeni, chiar de la Bucuresti, a fost uitat in mai putin de o sapt
Asa cum multa lume se astepta, scena politica romaneasca s-a involburat brusc dupa Raportul de tara prezentat de Comisia Europeana. Apelul la calm si stabilitate lansat de oficialii europeni, chiar de la Bucuresti, a fost uitat in mai putin de o saptamana. Razboiul generalizat dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni nu poate sa astepte nici macar o zi. Premierul Tariceanu vrea sa confiste avantajele politice ale unei eventuale integrari la 1 ianuarie 2007. Si pentru ca sa nu existe nici o indoiala in ochii electoratului cui i se cuvin toate meritele, imparte cu darnicie fluturasi electorali din banii tuturor romanilor. Totul se contabilizeaza politic, chiar si boala presedintelui Basescu aduce puncte de imagine in sondajele de opinie.
Obisnuiti deja cu "sagetile" pe care si le-arunca de un an PNL si PD, noul subiect de cearta reprezinta un fapt cotidian in familia portocalie. Democratii au gasit un nou instrument de presiune asupra Guvernului si a partenerilor din Coalitie - restructurarea guvernamentala. Dintr-o data, liderii PD si-au dat seama ca edificiul guvernamental este greoi si nefunctional si ca el trebuie grabnic reconfigurat. Astfel, ei i-au cerut premierului Tariceanu sa schimbe structura cabinetului pe care il conduce.
Liberalii nu se lasa nici ei mai prejos si sustin ca decat restructurare mai bine remaniere si au inceput sa avanseze, prin intermediul celebrelor "surse" numele unor ministri democrati care stau cam degeaba prin Guvern. Unii ziaristi prieteni ai liberalilor se tot intreaba in ultimul timp cam ce mare lucru au facut ministrii educatiei si transporturilor.
Nici partenerii de guvernare ai defunctei Aliante D.A. nu sunt foarte incantati de perspectiva unei restructurare-remanieri care vizeaza in mod direct fotoliile calde de vicepremieri, detinute de reprezentantii PC si UDMR. Liderii celor doua partide spun ca ar fi de acord cu restructurarea, cu conditia sa nu schimbe nimic, poate doar sa se umble putin la secretarii de stat - remaniatii de serviciu.
Tensiunile dintre partenerii de guvernare se inscriu in logica razboiului dintre Palate. Este greu de crezut ca vreunul dintre cele patru partide si multe alte grupuri care constituie Guvernul Tariceanu, va accepta de bunavoie sa-si sacrifice ministerele sau ministrii. Scurta istorie a guvernarii portocalii sugereaza ca partenerii nu reusesc aproape niciodata sa se puna de acord cand vine vorba despre impartirea ciolanului. Cel mai probabil, proiectul restructurarii guvernamentale va esua in sedinte nenumarate si discutii interminabile. Altfel, declaratiile publice ale reprezentantilor PNL si PD iti dau senzatia ca toti mor de dragul eficientizarii si li se rupe sufletul dupa banii cheltuiti pentru mentinerea structurii actuale.
Miza acestui joc de "da-mi-o mie, na-ti-o tie" este alta decat reimpartirea functiilor si a privilegiilor. Tinta este chiar scaunul de prim-ministru al premierului Tariceanu. Dupa episodul cu demisia irevocabila revocata, presedintele Traian Basescu isi doreste, mai mult decat orice, indepartarea premierului neascultator din fruntea Guvernului. In ultimul an a intreprins nenumarate actiuni pentru a slabi autoritatea prim-ministrului si pentru a inrautati imaginea publica a acestuia. La randul sau, premierul Tariceanu s-a baricadat la Palatul Victoria alaturi de cei mai fideli dintre liberali si incearca sa reziste asaltului Cotrcenilor.
In valtoarea acestui conflict sunt aruncati oameni, institutii si resurse publice. Nimic nu este lasat deoparte. Razboiul se poarta in Guvern, in Parlament, in judete, in paginile ziarelor si pe micile ecrane in casele fiecaruia dintre noi. Razboiul face si victime colaterale: Sanatatea, educatia, pensionarii, oamenii de afaceri, miile de sindicalisti care au iesit pe strazi, sutele de sinistrati care inca dorm pe unde apuca.
Guvernul Tariceanu pare ca isi traieste ultimele zile. Din ce in ce mai multe lovituri zdruncina scaunul premierului Tariceanu si echilibrul fragil al Coalitiei guvernamentale. Aproape toate masurile propuse sau implementate de actualul Executiv sunt intampinate cu ostilitate de opinia publica. Mediul de afaceri, partenerii sociali si societatea civila critica tot mai vehement politicile guvernamentale. Multi romani nu mai au incredere in Guvernul condus de premierul Tariceanu. Si mai multi romani nu mai au incredere in premierul Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.