Restructurarea Guvernului ar putea sa includa si un schimb de ministere intre partidele coalitiei. Democratii au lansat ieri aceasta ipoteza, bucurosi sa scape de Ministerul Educatiei, bunaoara. Primii doi lideri ai PD, Emil Boc si Adriean Videa

Restructurarea Guvernului ar putea sa includa si un schimb de ministere intre partidele coalitiei. Democratii au lansat ieri aceasta ipoteza, bucurosi sa scape de Ministerul Educatiei, bunaoara.

Primii doi lideri ai PD, Emil Boc si Adriean Videanu, au iesit ieri public pentru a dezminti ideea ca in spatele propunerii lor legate de restructurarea Guvernului ar sta ""un plan-capcana"". Cei doi au sustinut ca, dimpotriva, singura motivatie a acestui demes este legata de fluidizarea activitatii Executivului si de reducerea cheltuielilor bugetare, astfel incat Romania sa isi poata acoperi contributia la bugetul UE.
NOUTATE. Noutatea dezbaterii despre restructurare a fost adusa insa de presedintele executiv al PD, care a lansat ipoteza unui schimb de ministere intre partidele din coalitie. Intrebat despre acest lucru, Adriean Videanu a aratat ca el este ""categoric"" posibil. Videanu nu a vrut sa precizeze ce ministere ar interesa Partidul Democrat, daca e vorba, de exemplu, de cel al Economiei, asa cum s-a speculat la un moment dat. Surse din PD spun insa ca democratii ar fi renuntat cu usurinta la Ministerul Educatiei daca cineva ar fi dispus sa-l ia, intrucat nici ministrul Hardau nu a adus satisfactie partidului din aceasta functie si nici Emil Boc nu ar fi reusit sa-l convinga pe fostul titular, Mircea Miclea, sa-si reocupe functia. Pe de alta parte, spun sursele citate, liderii PD ar aspira la o mai mare influenta in Ministerul Finantelor, care ar trebui sa aiba o conducere ""bicefala"" PNL-PD, dupa cum ne declara ieri un lider PD.
MINISTER NOU. De ravnit ar mai ravni PD si conducerea unui minister pe care au intentionat sa il infiinteze, chiar prin programul de guvernare, in speta un minister al infrastructurii, care sa includa nu doar transporturile, detinute acum de PD, ci si comunicatiile, de exemplu, acum gestionate de un ministru UDMR, Zsolt Nagy, precum si lucrarile publice, portofoliu tot al UDMR prin Laszlo Borbely.
Videanu a confirmat ieri dorinta PD legata de infiintarea acestui minister. Surse din PD spun ca el ar putea fi condus de actualul vicepremier Gheorghe Pogea sau de senatorul Radu Berceanu.
Potrivit lui Videanu, restructurarea Guvernului ar trebui sa aiba loc in iunie, presedintii Tariceanu si Boc avand termen pana la 1 iunie sa finalizeze principiile pe baza carora sa se faca noul Guvern. Opinia PD este ca ar trebui sa existe doar 15-17 ministere, iar agentiile guvernamentale ar trebui reduse cu cel putin o treime.
REMANIERE. Categoric, a mai spus liderul executiv al PD, va avea loc si o remaniere, asta dupa ce premierul Tariceanu declara zilele trecute ca are senzatia ca ""sub masca"" restructurarii se incearca ""strecurarea"" unei remanieri.
""Nimeni nu este de neinlocuit"", declara ieri Videanu, aratand insa ca nu se refera la primul-ministru, pentru ca acesta ""nu poate fi inlocuit"", intrucat ""stabilitatea guvernamentala e importanta"". Videanu a aratat ca la Ministerul Transporturilor, de exemplu, ""se putea face mai mult"", dar ca Dobre are ""explicatii obiective"", preluand de la guvernarea precedenta mai multe ""contracte confuze"".

""O MISCARE DE RAU AUGUR""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.