Venus Express, sonda europeana trimisa pe Venus, s-a instalat pe orbita, de unde va colecta date stiintifice care sa elucideze motivele pentru care aceasta planeta sufera un proces de incalzire, informeaza BBC News Online.
In perioada in care va colecta date stiintifice despre Venus, sonda europeana va avea o traiectorie variabila, la o distanta cuprinsa intre 250 si 66.000 de kilometri de planeta.
Venus Express va incepe colectarea de date stiintifice pe data de 4 iunie. "Acum verificam instrumentele de pe sonda, unul cate unul, iar aceste proceduri vor continua pana la mijlocul lunii mai. Ulterior vom face verificari de ansamblu", a declarat Don McCoy, managerul proiectului Venus Express.


Sonda va observa timp de 486 zile terestre (doua zile venusiene) atmosfera planetei Venus, foarte densa si calda, constituita in proportie de 96,37% din dioxid de carbon. Specialistii cred ca Venus sufera un proces de incalzire provocat de efectul de sera.
Atmosfera foarte densa a acestei planete, in compozitia careia domina dioxidul de carbon, are rolul unei paturi care capteaza razele solare.
Suprafata planetei se incalzeste pana la 475 grade Celsius, o temperatura indeajuns de ridicata pentru a topi plumbul.