Ministrii democrati se aduna astazi la Palatul Parlamentului pentru a-si prezenta marile realizari din timpul mandatului, in fata Colegiului Director al partidului. Cu trei zile inainte de prezentarea raportului de tara al Comisiei Europene, Vasile B
Ministrii democrati se aduna astazi la Palatul Parlamentului pentru a-si prezenta marile realizari din timpul mandatului, in fata Colegiului Director al partidului. Cu trei zile inainte de prezentarea raportului de tara al Comisiei Europene, Vasile Blaga (ministrul Administratiei si Internelor), Monica Macovei (ministrul Justitiei, sustinut de PD), Sulfina Barbu (ministrul Mediului) si Anca Boagiu (ministrul Integrarii Europene) vor prezenta astazi "situatia comparativa intre misiunile de peer preview ale Comisiei Europene din 2004, 2005 si 2006 in domeniile pe care le administreaza, precum si analiza efectelor inundatiilor". Potrivit unui comunicat de presa dat ieri publicitatii de PD, prezentarile ministrilor in fata membrilor BPN si a liderilor de organizatii judetene, vor fi urmate de discutii politice. La eveniment vor fi prezenti si ceilalti ministri nominalizati de PD: ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu si vicepremierul pentru coordonarea activitatilor economice, Gheorghe Pogea. Festivitatea de autopremiere a ministrilor democrati de astazi are loc in contexul in care cele patru stegulete rosii care vor fi date cadou Romaniei de Comisia Europeana apartin unor domenii controlate si gestionate de oameni ai PD. Insa dat fiind faptul ca manifestarea de astazi are un puternic caracter electoral, conducerea PD nu i-a invitat la un pahar de sampanie si pe democratii ale caror domenii vor primi stegulete rosii.
Intre Bodu si Vladescu
Potrivit Agentiei Reuters, care a intrat in posesia Raportului Comisiei Europene, unul dintre steguletele rosii vizeaza situatia "sistemul computerizat de raportare a colectarii TVA". Acest aspect starneste, a sustinut sursa citata, "ingrijorare profunda" in randul oficialilor europeni. In acest caz, vina se imparte frateste intre ministerul Finantelor si seful ANAF, pedistul Sebastian Bodu. Ministrul Finantelor, prin Directia generala pentru Tehnologia Informatiei, a fost responsabil cu organizarea licitatiei pentru desemnarea societatilor care vor realiza sistemul de informare. In tot acest timp, ANAF este institutia care foloseste programul informatic, iar Bodu si-a asumat deja steguletul. Acesta a declarat recent ca desi lucrurile au intrat in grafic, este prea tarziu pentru a fi scapat de acest stegulet rosu.
Agricultura la PNL, bilele negre la PD
Un alt stegulet rosu care va fi acordat Romaniei vizeaza, potrivit agentiei Reuters, agentiile de plata pentru ajutoarele agricole nedeplin operationale. De acest domeniu ar fi trebuit sa fie responsabila Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, condusa cu succes de democratul Nicolae Sterghiu. Cel de-al treilea stegulet rosu vizeaza din nou agricultura. Lipsa sistemului de inregistrare a animalelor necesar pentru plata subventiilor si mentinerea standardelor nemultumeste Uniunea Europeana, iar responsabil pentru gestionarea subiectului in cauza este, din nou, un democrat, in speta Ion Agafitei, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor. In timpul in care nu se ingrijeste de buna functionare a Autoritatii, Agafitei este si vicepresedinte al organizatiei PD Neamt. Al patrulea domeniu care se alege cu un stegulet rosu este adjudecat de acelasi democrat. Pentru "absenta facilitatilor de colectare si procesae a produselor animaliere secundare necesare pentru prevenirea bolii vacii nebune" se face responsabila, potrivit fisei de post, aceeasi autoritate condusa de Ion Agafitei. (Carmen EPURAN)
Tariceanu: Nimeni nu mai invoca amanarea aderarii
Primul ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri, la finalul primei sesiuni a Summit-ului Uniunea Europeana - America Latina si Caraibe (UE-LAC), care are loc la Viena, ca "in acest moment nimeni nu mai evoca, in orice discutie, amanarea aderarii Romaniei pentru 2008". Premierul Tariceanu a facut declaratia dupa ce, in cursul diminetii de ieri a avut mai multe discutii cu lideri europeni precum premierul britanic Tony Blair, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, premierii Belgiei, Ungariei si Danemarcei. "Am profitat de prezenta la reuniune a premierilor si sefilor de state din UE, iar cu numerosi din ei am avut discutii bilaterale la care au participat si ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu", a spus Tariceanu, citat de Rompres. El a aratat ca, in urma discutiilor, a constatat ca toti liderii europeni apreciaza "intr-o maniera foarte clara si lipsita de echivoc" progresele facute de tara noastra. "Am observat o sustinere puternica in legatura cu aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007", a subliniat Tariceanu. El a reafirmat ca asteapta cu "multa incredere" raportul de monitorizare din 16 mai. Primul ministru a precizat ca, in ceea ce priveste Romania, "sunt subliniate progresele enorme" realizate, insa el a refuzat sa faca vreun comentariu asupra celeilalte tari candidate, Bulgaria.
Protest in costum de baie
O militanta Greenpeace in bikini a tulburat "fotografia de familie" a sefilor de executiv reuniti la Viena, relateaza AFP si AP, preluate de Rompres. Tanara, Evangelina Carroso din Argentina, cu parul lung, cizme negre si bikini, a fluturat o pancarta bilingva spaniola-engleza pe care scria "Nu poluarii cu hartie". Ea facea referire la instalarea de catre Uruguay a doua uzine de celuloza, una finlandeza si una spaniola, la frontiera dintre cele doua tari si pe care Argentina le considera poluante. Buenos Aires a sesizat la 4 mai Curtea internationala de Justitie (CIJ), cea mai inalta instanta judiciara a ONU, acuzand Montevideo de poluare a fluviului Uruguay. Tanara a suscitat interesul celor circa 60 de sefi de stat si de guvern, in special al presedintelui venezuelean Hugo Chavez, care a aplaudat, in cursul sedintei de fotografii oficiale dupa sesiunea inaugurala a celui de-al patrulea summit UE-ALC. Tanara a fost obligata de securitate sa plece. (A.H.)
Barosso si Rehn la Bucuresti dupa Raport
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso si comisarul european pentru Extindere Olli Rehn sunt asteptati, miercuri, la Bucuresti, in urma prezentarii, marti 16 mai, in Parlamentul European, a evaluarii Comisiei Europene asupra progreselor celor doua tari pe calea aderarii. Ulterior, oficialii europeni se vor indrepta si spre Sofia, au precizat, ieri, purtatorii de cuvant ai celor doi. (D.E.)
Sulfina zice ca problemele de mediu s-au rezolvat
Capitolul Mediu nu este o problema pentru integrare, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Ea a precizat ca, in cazul poluarii industriale, unde Romania a avut stegulet rosu, masurile luate au dus la ordonarea sectorului. In urma reinventarierii, au rezultat 638 de instalatii ce se supun Directivei IPPC, fata de peste 700 cate erau initial. Din acestea, 152 au autorizatii integrate de mediu, iar 439 au documentatiile depuse. Celelalte stegulete, galbene, pentru apa si deseuri, raman in preocuparea ministerului, dar masurile pentru aceste sectoare trebuie finalizate pana in 2018, necesitand mari eforturi investitionale", a completat Sulfina Barbu. (L.M.)
ANAF foloseste sistemul informatic
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu are nici o vina in privinta intarzierilor in implementarea sistemului computerizat de colectare a datelor referitoare la TVA, ne-a declarat, ieri, presedintele ANAF, Sebastian Bodu. "Responsabilul cu organizarea licitatiei pentru desemnarea societatilor care vor realiza sistemul a fost Directia generala pentru Tehnologia Informatiei din Ministerul Finantelor, iar ANAF este institutia care doar foloseste programul informatic", a precizat Bodu. Potrivit sefului Fiscului, in acest moment, la Agentie exista un colectiv care tine legatura cu statele membre ale Uniunii Europene pentru a se pune la punct in legatura cu formatul tehnic al declaratiilor care vor trebui raportate prin intermediul sistemului. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.