Bush a fost obligat sa ofere explicatii despre bazele de date privind apelurile telefonice ale americanilor, constituite fara mandat de Agentia Nationala de Securitate - condusa de generalul Hayden.

"Nu subminam si nu rascolim prin v
Bush a fost obligat sa ofere explicatii despre bazele de date privind apelurile telefonice ale americanilor, constituite fara mandat de Agentia Nationala de Securitate - condusa de generalul Hayden.

"Nu subminam si nu rascolim prin vietile personale ale americanilor nevinovati", a declarat presedintele Bush joi intr-o conferinta de presa ad-hoc, in urma dezvaluirilor facute de ziarul "USA Today". Cotidianul dezvaluise faptul ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) a monitorizat atit apelurile internationale, cit si apelurile interne, in virtutea identificarii mai rapide a elementelor care pot avea legatura cu al-Qaeda. NSA a obtinut date de la operatorii de telefonie mobila, referitoare la numerele de telefon apelate de abonati sau de la care au fost apelati. Problema sensibila, comenteaza cotidianul american, este supravegherea apelurilor interne, asupra carora NSA nu are mandat. Actualul nominalizat la sefia CIA, generalul Michael Hayden, este tintit direct in scandal, deoarece el a condus NSA, pe perioada in care a fost initiat programul de supraveghere.

Manevre anti-Hayden

Generalul Michael Hayden a condus NSA in perioada 1999-2005. Hayden a fost numit recent de Bush in fotoliul numarul 1 al CIA, lucru care a provocat reactii contradictorii in Congres, deoarece foarte multi congresmani se opun ideii ca CIA civila sa fie condusa de un militar. Implicarea NSA in scandal risca sa creeze probleme in procesul de confirmare a generalului in functia de director al Agentiei, de catre Senat. Senatorul Charles Schumer, intr-o declaratie reprezentativa pentru perspectiva democratilor in aceasta problema, a declarat ca Congresul ar trebui "sa reexamineze nominalizarea generalului Hayden care stia despre aceste lucruri". Desi republicanii sint divizati referitor la subiectul NSA, voci influente din Senat s-au ridicat in apararea programului de monitorizare. Liderul Comitetului pentru Informatii din Senat, republicanul Pat Roberts, s-a declarat "extrem de frustrat de scurgerile de date care se refera la cele mai bune mecanisme de aparare a tarii impotriva teroristilor".

Telefoanele Europei, la control

Serviciile de informatii americane vor avea acces, incepind cu 2007, si la bazele de date ale operatorilor de telefonie din spatiul european. Ca urmare a Legii retinerii de date care a intrat deja in vigoare in spatiul UE, operatorii de telefonie mobila sint obligati ca din 2007 sa retina datele privind numerele apelate de abonati sau de la care au fost apelati timp de minimum sase luni. In martie, relateaza cotidianul suedez "Sydsveskan", inalti oficiali americani si europeni din domeniul informatiilor s-au intilnit la Viena pentru a discuta protocoale de acces pentru americani la bazele de date ale furnizorilor europeni de comunicatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.