"Nu va mai dura mult si vom vedea pe piata din Romania tot mai multe alimente functionale, ce contin bacterii probiotice'', considera Malgorzata Wodecka, director de vanzari pentru Europa de Est al companiei ''Christian Hansen''. Aceasta sustine fapt

"Nu va mai dura mult si vom vedea pe piata din Romania tot mai multe alimente functionale, ce contin bacterii probiotice'', considera Malgorzata Wodecka, director de vanzari pentru Europa de Est al companiei ''Christian Hansen''. Aceasta sustine faptul ca ''in Europa vanzarile curente de astfel de produse cresc cu mai mult de 15% pe an, iar, daca aceasta este tendinta in Europa, cu siguranta numarul produselor continand probiotice va creste si pe piata din Romania. Consumatorii romani devin tot mai interesati de alimentatia sanatoasa si vor cauta acele produse alimentare care sa le ofere beneficii pentru sanatate''.
Potrivit directorului Malgorzata Wodecka, cuvantul probiotic se traduce prin ''pentru viata''. In esenta, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care, asociate unor alimente si consumate in cantitati semnificative, exercita efecte benefice asupra sanatatii umane, contribuind la intarirea si refacerea sistemului imunitar si al echilibrului natural al organismului. Astfel de bacterii sunt, de exemplu, unele tipuri de Bifidus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei.
Sistemul digestiv al unui adult este foarte complex, fiind colonizat de aproximativ 100 de trilioane de bacterii, din circa 400 de specii, cunoscute sub denumirea generica de ''flora intestinala''.

Mentinerea sub control a bacteriilor daunatoare

''Aceasta incredibila retea se bazeaza pe un echilibru delicat intre bacteriile bune si cele potential daunatoare. In conditii normale, acest echilibru intre <> este tinut sub control, dar pentru persoanele ce sufera de oboseala, stres, sedentarism sau boli, calatoresc in zone geografice cu alta clima si maladii specifice sau sunt sub tratament cu antibiotice, acest echilibru delicat poate fi deteriorat.
In aceasta situatie, nivelul bacteriilor bune scade, iar nivelul bacteriilor rele creste. In cazul unui asemenea dezechilibru, iaurtul probiotic sau o bautura pe baza de iaurt probiotic, consumat zilnic, poate restabili echilibrul si mentine bacteriile daunatoare sub control'', releva studiile clinice initiate de specialisti.
Daca echilibrul natural al sistemului nostru digestiv este alterat, apar probleme diverse cum ar fi: diareea, constipatia, disconfortul gastro-intestinal. Pot fi afectate si alte functii sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar.
''Este cunoscut faptul ca unele eczeme ale copiilor au legatura cu dezechilibrul bacterian la nivel intestinal, si multe studii stiintifice au aratat ca bacteriile probiotice pot reduce si chiar elimina eczema copilului dumneavoastra'', sustine Malgorzata Wodecka. In acelasi timp, ea precizeaza ca ''exista produse probiotice cunoscute pentru proprietatea de a scadea colesterolul, pentru regularizarea tranzitului intestinal, pentru mentinerea si imbunatatirea performantelor sistemului imunitar, sau cu efect adjuvant in tratamentul unor infectii ale tractului genital feminin''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.