Declaratiile facute in ultimele saptamani de colonelul (r.) SRI, Marin Breajan au produs un adevarat cutremur la nivelul Serviciului Roman de Informatii. Acuzatiile lansate vizeaza fosta si actuala conducere a SRI Prahova, precum si ofiterii cu funct
Declaratiile facute in ultimele saptamani de colonelul (r.) SRI, Marin Breajan au produs un adevarat cutremur la nivelul Serviciului Roman de Informatii. Acuzatiile lansate vizeaza fosta si actuala conducere a SRI Prahova, precum si ofiterii cu functii de conducere din directiile centrale ale SRI.
Acuzatiile sunt sutinute si de un alt ofiter SRI care a fost trecut in rezerva. La inceputul acestei saptamani, cpt (r.) Radu Adrian a depus o plangere la DNA impotriva unor ofiteri din structura centrala si locala a SRI Prahova. Cpt (r.) Radu Adrian, cel care incearca sa demaste neregulile din SRI, se afla in momentul de fata internat in spital in stare grava. El a suferit in cursul zilei de 11 mai a.c., o congestie cerebrala dupa ce locuinta i-a fost perchezitionata de procurori si ofiteri SRI.
Colonelul in rezerva Marin Breajan, care a activat in SRI Prahova, a declarat recent, la postul de televiziune N24, in cadrul emisiunii Talk Soc, realizata de Doru Braia, ca, la nivelul judetului Prahova, anumiti oameni cu functii de conducere din cadrul SRI s-au ocupat cu ascultarea ilegala a telefoanelor. El a relatat cum in 1994, angajati ai SRI Prahova au interceptat discutiile lui Sorin Rosca Stanescu, directorul Ziarului ZIUA si ale lui Dinu Patriciu, purtate la vilele Caprioara si Vanator din Cheia. "In presa s-a spus ca la vilele Caprioara si Vanator din Cheia au fost efectuate ascultari ilegale impotriva lui Dinu Patriciu si Sorin Rosca Stanescu, in legatura cu aparitia ziarului ZIUA. Ascultarile au fost ilegale, deoarece nu a existat mandat", a declarat Breajan la emisiune lui Doru Braia.
Acuzatii de coruptie la Sectia judeteana a SRI Prahova
Scandalul din sectia judeteana SRI Prahova s-a amplificat si mai tare saptamana aceasta, in momentul in care la Departamentul National Anticoruptie (DNA) a fost depusa o plangere impotriva mai multor persoane din SRI. Radu Adrian Ovidiu, fost ofiter in cadrul SRI Prahova, a depus, marti 9 mai a.c., la DNA, o plangere in care ii acuza pe mai multi ofiteri din cadrul aceluiasi serviciu de implicare in actiuni de mare coruptie, avand legatura cu fostul sef al SRI Prahova, col.(r.) Corneliu Paltanea, arestat in 2005. In plangerea depusa, fostul ofiter din cadrul SRI Prahova il acuza pe generalul Ovidiu Soare, seful Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei din cadrul SRI, de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului, "precum si de alte infractiuni ce vor fi constatate de catre organele de urmarire penala in motivele plangerii". Printre cei impotriva carora fostul ofiter SRI Prahova a depus plangere la DNA se mai numara: colonelul Sorin Cozma, seful U.M. 0146 Bucuresti, acuzat de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, maiorul Lucian Dumitrache, din cadrul U.M. 0146 Bucuresti, acuzat de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, falsuri in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si delapidare, maiorul Marian Lepadat, seful Oficiului Juridic din cadrul U.M. 0146 Bucuresti si mr. Mirel Cristian Obreja, fost sef al SRI Vaslui, actualmente seful Corpului de Control al directorului SRI, pe care ii acuza de fals in inscrisuri sub semnatura privata si insulta.
De asemenea, Radu Adrian ii acuza de aceleasi infractiuni si pe alti ofiteri din cadrul SRI. Este vorba despre actualul sef al SRI Prahova, colonelul Constantin Marin, acuzat de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului, colonelul Daniel Ciobanu, loctiitorul sefului SRI Prahova, acuzat de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si insulta, maiorul Daniel Sarbu, sef al Biroului Personal din cadrul SRI Prahova, acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata si insulta si colonelul Daniel Savu, seful SRI Campina, acuzat de favorizarea infractorului.
Nu in ultimul rand, plangerea depusa de fostul ofiter din cadrul SRI Prahova are ca obiect Directia Juridica a SRI, acuzata de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului.
Radu Adrian mentioneaza, in plangerea depusa, marti, la DNA, ca cei pe care ii acuza sunt implicati in "actiuni de mare coruptie" ce au legatura cu cazul fostului sef al SRI Prahova, colonelul (r.) Corneliu Paltanea, arestat preventiv la sfarsitul anului 2005, fiind acuzat, alaturi de fostul sau adjunct, Daniel Bucur, de luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni, fapte in forma continuata.
De asemenea, fostul ofiter din cadrul SRI Prahova ii acuza pe cei mentionati ca ar fi contribuit, "prin falsuri si abuzuri", la trecerea ilegala a sa in rezerva.
Contraofensiva SRI
Pe de alta parte, potrivit unui comunicat al SRI remis presei, joi, Sectia Parchetelor Militare din Parchetul ICCJ a inceput, in data de 8 mai, urmarirea penala impotriva locotent-colonelului Marius Soare, cadru activ al Sectiei Judetene de informatii Prahova si a capitanului in rezerva Radu Adrian, fost cadru al Sectiei Judetene de Informatii Prahova.
Conform comunicatului, la data de 31 martie, Serviciul Roman de Informatii a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, cu privire la activitatile de natura infractionala savarsite de lt. col. Soare Marius, cadru activ al Sectiei Judetene de informatii Prahova, si cpt. (r) Radu Adrian, fost cadru al Sectiei Judetene de Informatii Prahova.
"Verificarile intreprinse de catre Serviciul Roman de Informatii au pus in evidenta faptul ca cele doua persoane au comis fapte ce contravin legislatiei privind protectia informatiilor clasificate si cadrului normativ intern de aplicare a acesteia, incalcandu-se, totodata, ordinele interne si regulamentele militare", precizeaza SRI.
Perchezitii la patru adrese
Biroul de Presa al SRI a informat, ieri, ca in ziua de 11 mai 2006, "procurori militari desemnati in baza autorizatiilor de perchezitie eliberate de judecatorii de la Curtea Militara de Apel, sprijiniti din punct de vedere tehnic de specialisti ai Serviciului Roman de Informatii, au efectuat perchezitii la patru adrese. In conditiile inceperii urmaririi penale, doua cadre militare active - lt.col. Soare Marius Eugen si mr. Cernica Romica - au fost suspendate din functie si puse la dispozitie, pana la definitivarea cercetarilor efectuate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare."
Printre cele patru locuinte perchezitionate s-a aflat si cea a lui Radu Adrian Ovidiu, fostul ofiter SRI care depusese plangere la DNA. Acesta, in urma socului suferit ca urmare a perchezitiei prelungite efectuate de la domiciliul sau a facut o congestie cerebrala si a fost spitalizat de urgenta. Deoarece medicii care l-au consultat initial la spitalul din Ploiesti au constatat ca e un caz grav au decis sa il trimita la o clinica din Bucuresti, unde se afla si in momentul de fata sub supraveghere medicala.
Potrivit unor informatii neoficiale, procurorul Mircea Levanovici, cel care instrumenteaza dosarul deschis ca urmare a sesizarii depuse de SRI este un fost ofiter SRI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.