Modificarile Codului Fiscal vor intra in Guvern probabil in doua saptamani, dupa ce vor mai avea loc intalniri cu notarii publici, cu societatile de leasing si cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), au declarat surse oficiale. Principalele modificari
Modificarile Codului Fiscal vor intra in Guvern probabil in doua saptamani, dupa ce vor mai avea loc intalniri cu notarii publici, cu societatile de leasing si cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), au declarat surse oficiale. Principalele modificari probabile care vor fi aduse de noul Cod Fiscal se refera la schimbarea modului de impozitare a intreprinderilor mici si mijlocii. Daca pana acum acestea puteau opta intre plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri sau a unei taxe de 16% pe profit, incepand de la 1 ianuarie 2007 profiturile IMM-urilor vor fi taxate cu 16%. Sursele citate au precizat, insa, ca sunt deja multe firme mici si mijlocii care au optat pentru impozitarea profitului. De asemenea, arendasii care vand produse vegetale (legume etc) in regim en-gros vor fi impozitati, probabil cu 2% la veniturile obtinute din livrarea acestor produse. Pe de alta parte, este posibil ca regimul de impozitare a tranzactiilor imobiliare sa ramana neschimbat, respectiv castigul sa fie taxat tot cu 16% ca si in acest an. Castigurile din vanzarea actiunilor ar urma sa fie taxate cu 16% indiferent de perioada de detinere, potrivit propunerii Finantelor. In prezent acestea sunt impozitate cu 16% daca actiunile sunt detinute mai putin de un an si cu 1% daca sunt detinute mai mult de un an. Taxe majorate vor fi aplicate asupra proprietatilor (case, terenuri, masini).
Pe de alta parte, incepand cu 2008, romanii care isi vor deschide un cont la o banca dintr-un stat membru UE nu vor plati impozit pe venitul din dobanzi in statul respectiv. Aceeasi prevedere se va aplica si pentru dividende, insa conditionat. In cazul in care o firma romaneasca contribuie cu mai mult de 25% la capitalul social al unei companii infiintate intr-un stat UE mai mult de doi ani, atunci firma respectiva va plati impozitul pe dividende in Romania. De asemenea, daca o firma straina detine mai mult de 25% din capitalul unei societati romanesti, aceasta nu va plati impozit pe dividende in Romania. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.