Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din cadrul Ministerului Public urma sa se pronunte ieri dupa-amiaza asupra temeiniciei si legalitatii solutiei de scoatere de sub urmarire penala a omului de afaceri Sori
Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din cadrul Ministerului Public urma sa se pronunte ieri dupa-amiaza asupra temeiniciei si legalitatii solutiei de scoatere de sub urmarire penala a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu - acuzat initial de instigare si participatie la abuz in serviciu contra intereselor publice, ne-a declarat ieri Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al institutiei.
Decizia a fost luata, la data de 17 aprilie a.c., de procurorul care instrumenteaza dosarul FNA, in care sunt cercetate alaturi de Vantu si Vlas alte patru persoane.
In cazul in care seful DIICOT considera legala si temeinica solutia data de procurorul de caz, suveran pe dosar, dosarul privind prabusirea Fondului National de Acumulare ar putea fi inchis, in caz contrar, cercetarile fiind reluate tinandu-se cont de recomandarile procurorului-sef. "Dupa examinarea dosarului si a solutiei date de procurorul de caz, in functie de rezultatele acesteia, seful DIICOT poate aviza sau infirma solutia. In cazul in care decizia procurorului de caz este infirmata, tinand cont de obiectiile si recomandarile facute de procurorul-sef, se reiau cercetarile", ne-a precizat ieri Robert Cazanciuc.
In dosarul FNA, Ioana Maria Vlas - singurul arestat in cauza - este acuzata de inselaciune pentru ca, in calitate de presedinte al SC SOV Invest, in perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 si 1 martie - 20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la Fondul National de Acumulare, carora le-ar fi pricinuit o paguba de peste 25 de miliarde de lei. In acest scop, Vlas ar fi redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat CNVM si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor, prin mass-media. In ceea ce-l priveste pe Sorin Ovidiu Vantu, acesta fusese acuzat de instigare si participatie la abuz in serviciu in forma calificata, riscand o pedeapsa de pana la 15 ani de inchisoare.
Alte persoane trimise in judecata in acelasi dosar sunt Liviu Istrate (fost presedinte al Bancii Agricole), Gavril Batrin (membru al Consiliului de Administratie al societatii SOV Invest) si Teodor Irimia (administratorul firmei Asiadona) si Nicolae Popa (fost director al grupului de firme Gelsor). Acuzatiile care le-au fost aduse sunt, pentru Istrate - abuz in serviciu in forma calificata, pentru Batrin - inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar pentru Irimia - complicitate la delapidare, abuz in serviciu si fals sub semnatura privata. In ceea ce-l priveste pe Nicolae Popa, acesta a fugit din tara, fiind cautat prin Interpol.
In iulie 2004, Tribunalul Bucuresti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vantu in dosarul FNA sa fie reanalizate si completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas sa fie judecata in continuare. Mai mult, magistratii Tribunalului Bucuresti nu s-au mai pronuntat cu privire la interdictia impusa lui Vantu de a parasi tara.
Procesul a continuat, Vlas fiind condamnata la sapte ani de detentie, iar Nicolae Popa la 18 ani de inchisoare, dosarul FNA fiind plimbat de la Parchetul instantei supreme la PNA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.