Extinderea UE de acum doi ani de la 15 state la 25 este catalogata drept un real succes economic, atat pentru vechile membre, dar mai ales pentru cele noi, considera comisarul european Joaquin Almunia, citat de cotidianul Financial Times. Aceasta est

Extinderea UE de acum doi ani de la 15 state la 25 este catalogata drept un real succes economic, atat pentru vechile membre, dar mai ales pentru cele noi, considera comisarul european Joaquin Almunia, citat de cotidianul Financial Times. Aceasta este principala concluzie a raportului comisarului pentru afaceri economice si monetare. Comisarul a marturisit ca extinderea a adus o remarcabila crestere economica si o dezvoltare a schimburilor economice, iar proiectiile economice de la 1 mai 2004 s-au dovedit viabile. Scopul studiului este acela de a elimina o parte din temerile Europei Occidentale in privinta extinderii spre est, care este asociata tot mai des cu pierderea unui insemnat numar de locuri de munca.
Explicatia invocata de ei este "deplasarea" masiva a locurilor de munca in fostele state comuniste, unde costurile de productie sunt mult mai reduse. Un alt scop al raportului lui Almunia este acela de a reliefa beneficiile pe care le-au avut cele zece noi membre in urma extinderii UE. Astfel se arata ca s-a imbunatatit semnificativ comertul statelor din est cu statele occidentale. Cota importurilor din Est a crescut de la 5 procente la 13 pentru perioada 1997-2003, iar Cehia si Polonia au fost calificate cei mai mari exportatori.

Avantajele vest-europenilor, in cifre

Raportul evidentiaza atat avantajele esticilor, cat si pe cele ale vechilor state din UE. Vest-europenii si-au imbunatatit relatiile comerciale cu estul, iar lucrurile au in continuare o evolutie pozitiva, indica raportul. S-a inregistrat o crestere cu aproximativ 190 miliarde de euro in privinta investitiilor vestice in noile state membre, cu precizarea raportului ca aceasta crestere era practic inexistenta zece ani mai devreme. Astfel, statele din vest detin aproximativ 75 de procente din investitiile de pe piata estica. ''Germania se afla in topul investitorilor si este activa pe piata din Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, in timp ce statele scandinave sunt principalii investitori de pe piata din statele baltice'', se spune in raport. De asemenea, bancile austriece si-au imbunatatit procentul de investitii in statele foste comuniste, astfel, ele au investit 25 de procente din actiunile lor in aceste zone.
Almunia argumenteaza ca teama in privinta pierderii locurilor de munca din vest nu este una justificata. El citeaza cercetari recente, care au aratat ca doar un procent din pierderile locurilor de munca se datoreaza extinderii UE cu noi membri. Comisia isi reafirma pozitia de sustinere a migratiei fortelor de munca din est spre vest pentru ca acest lucru a adus importante beneficii statelor care si-au deschis total inca de la inceput piata muncii, precum Suedia, Irlanda, Marea Britanie. In ciuda temerilor, José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca va trebui sa se implementeze masuri pentru a se asigura ca presiunea politica din partea statelor din vest nu va duce la inchiderea portilor pentru eventualii candidati, exceptand Bulgaria, Romania si Croatia, care au promisiuni certe de aderare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.