Un tulburator spectacol teatral ("Banchetul sau calea spre Momfa"), pe versurile poetilor Ioan Es. Pop si Ion Muresan, dupa scenariul si in regia lui Mihai Maniutiu, a avut premiera sambata, 29 aprilie, la Teatrul National din Cluj. Despre cat e de d
Un tulburator spectacol teatral ("Banchetul sau calea spre Momfa"), pe versurile poetilor Ioan Es. Pop si Ion Muresan, dupa scenariul si in regia lui Mihai Maniutiu, a avut premiera sambata, 29 aprilie, la Teatrul National din Cluj. Despre cat e de dificil sa gasesti si sa pui in lumina structurile dramaturgice dintr-o suita de poeme apartinand nu unui singur, ci a doi scriitori, cred ca-si da oricine seama daca a deschis vreodata o carte (buna) de versuri. Mihai Maniutiu a reusit cu brio acest lucru deoarece - cred eu - a a avut intuitia fericita a temei fundamentale ce-i apropie, dincolo de diferentele specifice, pe cei doi poeti; tema Sfarsitului, a iminentei lui, a amestecului de angoasa, speranta si chiar autoironie pe care ambii scriptori le au in fata Marii Treceri.
Nu insa o analiza, fie ea si foarte sumara, a acestei montari, neaparat de vazut, constituie obiectul randurilor de fata, ci o - cum sa-i zic? - ciudatenie, aproape anomalie. Despre ce este vorba? Initiativa unui asemenea gen de spectacol a avut-o Muzeul Literaturii Romane Bucuresti (director Alexandru Condeescu, autor de proiect Ioan Cristescu). Ea, initiativa, a gasit ecou la Teatrul National din Cluj (director Ion Vartic), sprijin la Teatrul National Sibiu si un substantial suport financiar acordat de... Aici e aici! In campania sa electorala pentru Primaria clujeana, vioiul domn Boc a promis ca se va preocupa indeaproape de viata culturala a Clujului, in care, desigur, un loc major il ocupa activitatea Teatrului National de aici. Ei, asa cum e preocupat Gigi Becali de repertoriul Ateneului Roman, cam asa e preocupat si dom' Boc de necesitatile teatrului clujean. In schimb - surprize, surprize! - cine credeti ca a facut un generos efort pentru ca proiectul sa prinda viata? Primaria Capitalei, prin departamentul ei de cultura! Asa ca, vorba lui Ion Vartic, Clujul tinde sa devina al saptelea sector cultural al Bucurestiului. Rusinica, dom' Boc!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.