La o luna de la scrutinul legislativ desfasurat in Ucraina, demersurile de resuscitare a coalitiei portocalii, si de formare a unui guvern pro-occidental par sa nu se mai sfarseasca. Partidul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, Ucraina Noastra,
La o luna de la scrutinul legislativ desfasurat in Ucraina, demersurile de resuscitare a coalitiei portocalii, si de formare a unui guvern pro-occidental par sa nu se mai sfarseasca. Partidul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, Ucraina Noastra, se opune in continuare numirii fostului aliat din timpul revolutiei portocalii, Iulia Timosenko, in functia de prim-ministru, punand astfel in pericol crearea unei coalitii guvernamentale portocalii, informeaza Rompres. Astfel, Ucraina Noastra a aprobat, miercuri, un protocol de intentie asupra unei viitoare coalitii portocalii, semnat saptamana trecuta cu Blocul Iulia Timosenko si socialisti, dar cu exceptia notabila a unei clauze ce stipuleaza de facto numirea Iuliei Timosenko in fruntea guvernului, a anuntat partidul presedintelui Iuscenko. Aceasta clauza "perturbeaza orice logica a acestui document", a estimat formatiunea Ucraina Noastra. Aceasta isi rezerva dreptul de a-l desemna pe primul ministru din partidul care a obtinut cele mai multe voturi la alegerile legislative dintre membrii coalitiei. Dar, la alegerile din 26 martie, Blocul Timosenko a obtinut 129 de locuri in noul legislativ (dintr-un total de 450), contra celor 81 pentru partidul prezidential. In paralel, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, sustine ca nu va interveni in negocierile pentru crearea unei noi coalitii parlamentare. Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al sefului statului,care a explicat ca negocierile nu sunt in atributiile presedintelui. Anterior, Iulia Timosenko afirma ca Viktor Iuscenko ar trebui sa reprezinte personal partidul Ucraina Noastra la negocierile pentru formarea coalitiei. Timosenko considera ca ar trebui sa fie desemnata in functia de sef al viitorului guvern, in timp ce liderul Partidului Socialist, Aleksandr Moroz, ar trebui sa preia functia de presedinte al Parlamentului.(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.