Presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Marius Oprea (foto), sustine ca nu era nevoie de constituirea unei comisii prezidentiale doar ca presedintele sa condamne oficial comunismul si ca mult mai eficienta ar fi fost crea
Presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Marius Oprea (foto), sustine ca nu era nevoie de constituirea unei comisii prezidentiale doar ca presedintele sa condamne oficial comunismul si ca mult mai eficienta ar fi fost crearea unei legi in acest sens. "Ii multumesc presedintelui Traian Basescu ca a decis sa ne deschida arhivele, dar sunt aici probleme de legalitate. Asteptam sa-i ceara ministrului Blaga modificarea radicala a Legii Arhivelor Nationale pentru ca in caz contrar putem condamna comunismul doar pana in anul 1976. Nu putem avea acces la dosare mai recente de 30 de ani. Daca seful statului are acces la documente, nu toti membri Comisiei au certificate ORNISS. Dincolo de aceste observatii care privesc respectarea legalitatii, salut initiativa presedintelui Traian Basescu de a incerca actiuni concrete care sa duca la condamnarea regimului comunist. In calitate de presedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania i-am spus domnului Tismaneanu ca aceasta Comisie de la Cotroceni se poate baza pe infrastructura noastra institutionala. Problema de fond, condamnarea regimului comunist, este mult prea importanta ca sa o coboram in dispute politice. In opinia mea ar fi nevoie mai degraba de o lege pentru a condamna regimul comunist. Traim intr-o lume in care fostii detinuti politici nu au prins toti recursul in anulare. (M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.