Asa e misia oricarei biserici. Mai ales a celor aflate in diaspora, trebuind sa slujeasca mentinerea identitatii nationale si sa-i sprijine pe romanii doritori sa-si aline sufletul cu traditiile si crezurile in care s-au nascut. La aceste comandament
Asa e misia oricarei biserici. Mai ales a celor aflate in diaspora, trebuind sa slujeasca mentinerea identitatii nationale si sa-i sprijine pe romanii doritori sa-si aline sufletul cu traditiile si crezurile in care s-au nascut. La aceste comandamente raspunde perfect Biserica Sf. Nicolae, infiintata in 1994 si pastorita de catre preotul profesor Cezar Vasiliu, initiatorul revistei parohiale "Calea de lumina" si a Scolii de limba romana, infiintata din necesitatea integrarii copiilor si tinerilor in comunitatea bisericeasca, vazuta ca obligatie morala a Parohiei". In cei peste zece ani scursi de la infiintare, biserica acveasta a devenit nu doar un lacas de cult, ci si unul de cultura. Ea s-a aflat permanent in postura de gazda sau chiar de (co)organizator pentru numeroase cenacluri literare, evocari ale unor momente si personalitati importante ale istoriei si culturii romanesti, concerte sau spectacole de teatru puse in scena de trupa de amatori "Cortina".
Cu aceleasi rosturi si simtaminte pentru credinciosi sunt slujitorii Bisericii Sf. Ioan Botezatorul, infiintata in 1973, ca la implinirea celor trei decenii de existenta, in 2003, sa primeasca titlul de Catedrala. Biserica din Vestul orasului, a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, nu are un lacas propriu, dar slujbele sunt tinute intr-o biserica catolica, pana cand enoriasii vor putea sa-si ridice un lacas propriu. Parintele paroh C. Ciubotariu zice: "In anumite tari din Europa, ar fi de neimaginat ca ortodocsii si catolicii sa imparta acelasi spatiu. Aici, in Montreal, noi suntem minoritari. Sunt multi oameni care nici nu stiu ce insemna ortodoxia. Si totusi, cand am avut nevoie de adapost, cei din parohia catolica Saint-Laurent ne-au primit ca pe fratii lor. Ceea ce arata ca sunt oameni luminati de Dumnezeu, care au inteles esenta crestinismului".
Tot asa se intampla si cu Biserica Sf. Gheorghe (la 23 aprilie se sarbatoreste Sf. Mare Mucenic Gheorghe), care si-a inceput existenta in parohia din Rive-Sud, unde-si tine slujbele intr-un spatiu inchiriat de la parohia catolica St. Alphonse de Ligouri. Anul trecut, preotul Felicean Zinca a tinut pentru prima oara slujba de Inviere in rit ortodox pentru romanii din Rive-Sd. Cu acest prilej, intrebat fiind de recentul deces al Papei de la Roma, el a spus ca "un om ramane pomenit de istorie prin faptele si cuvintele pe care le lasa. In cazul Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, convingerile pe care le-a avut despre lume si viata lui Hristos, prin vizitele misionare record in 180 de tari, a reusit sa zdruncine comunismul prin cuvant si sa intinda mana unei parti de Ortodoxie (prin vizita la Bucuresti), pentru un unic inceput la ceea ce ar trebui sa fie refacerea unitatii de credinta intre cele doua confesiuni". In conditii oarecum vitrege, privind existenta unui lacas propriu, s-au nascut si bisericile "Sfintii Martiri Brancoveanu" (intr-o capela inchiriata de la Parohia Saint Anges Gardiens) si "Inaltarea Domnului" (in cadrul Bisericii Anglicane St. Matthew din Notre-Dame-de-Grace), dar prezenta zecilor si sutelor de credinciosi, mai ales la Slujba Invierii, certifica de pe acum reusita implinirii visului de a avea un lacas propriu si spatiu pentru actiuni caritabile, de educatie si cultura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.