Basescu iritat
Seful statului a participat la discutii pret de cateva minute cat si-a tinut discursul si i-a fost prezentata componenta comisiei. In timpul ceremoniei de prezentare, unul dintre invitati, Ticu Dumitrescu, a dat mana barbateste c
Basescu iritat
Seful statului a participat la discutii pret de cateva minute cat si-a tinut discursul si i-a fost prezentata componenta comisiei. In timpul ceremoniei de prezentare, unul dintre invitati, Ticu Dumitrescu, a dat mana barbateste cu seful statului spunand:
- Ca-ntre noi, agentii domnule presedinte!
Liderul de la Cotroceni nu prea a gustat gluma si a replicat:
- Posibil!
In timpul convorbirilor s-a convenit ca activitatea depusa la Comisie sa nu fie retribuita. Totusi au fost voci care au cerut ca macar telefoanele mobile sa fie platite.
- Dar cine va plati telefoanele, a intrebat cineva din sala. I-a raspuns Nicolae Manolescu cu o gluma:
- Propun sa le plateasca SRI daca tot ne asculta!
Presedintele Traian Basescu a incurajat Comisia anuntand ca membri acesteia vor avea acces la toate arhivele institutiilor statului. Promisiunea prezidentiala a fost intampinata cu murmure aprobatoare dar si cu urmatoarea intrebare:
- Fara certificate ORNISS domnule presedinte?
- Aceasta este treaba dumneavoastra, a replicat seful statului iritat.
In fond presedintele are dreptate, fiecare membru al Comisiei va solicita certificat ORNISS in conditiile in care doreste acces la documente clasificate. Cu o problema majora se va confrunta insa presedintele Comisiei, Vladimir Tismaneanu. Obtinerea certificatului sau este imposibila in conditiile legii, care prevede ca documentul poate fi solicitat numai de catre persoanele cu cetatenie romana. Pe de alta parte nu toti membri comisiei sunt in posesia documentelor amintite. Chiar daca le vor solicita acum, durata obtinerii este de 90 de zile lucratoare, situatie in care termenul de sase luni pentru finalizarea Raportului Comisiei se comprima doar la trei luni. Asa incat va fi nevoie de promovarea unei legi pentru desecretizarea arhivelor regimului comunist.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.