Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile""
in procesul de integrare
a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana
judiciara"" ce tocmai
s-a incheiat.

Violeta Fotache
Miruna PasA

Dupa trei valuri de reforma, actul de dreptate in Romania inca este greu de infaptuit. O ancheta penala poate dura ani la rand, iar un proces si mai multi. Cand in sfarsit se ajunge la o hotarare definitiva, incep problemele cu executarea ei, pentru ca, intre timp, condamnatii au sters-o din tara.
ACELASI ""INCA"". Dupa patru ministri de reforma in justitie, dintre care constructorul mai productiv a fost, culmea, cel cu mandatul cel mai scurt, s-au facut progrese, dar mai avem de luptat. Procesele inca se judeca cu viteza melcului. Procurorii inca lucreaza in inferioritate cel putin numerica. Judecatorii inca au sute de dosare intr-o sedinta si sedinte de doua-trei ori pe saptamana. Politistii inca mai scapa de sub observatie ""clienti"" cu consemn la frontiera, inculpati cu interdictia de a parasi tara ori condamnati definitiv la puscarie.
NU-I. Tot mai des in ultimul timp ajungem sa ne punem intrebarea daca vinovatul va plati vreodata. Ori, si mai grav, daca cel care plateste este adevaratul vinovat. Cand se ridica asemenea dubii cu privire la actul de dreptate, inseamna clar, chiar si pentru cel mai neavizat ochi, ca avem o problema cu eficienta Justitiei. Dupa cazul cehului Frantisek Priplata, ramas inca liber pentru omorarea liderului sindical Virgil Sahleanu, nu credeam sa avem atat de repede o alta dovada ca bratul legii este mai scurt decat caile ei in a face dreptate. Saptamana trecuta, fostul comunist Ioachim Moga a scapat de inchisoare, cu fuga de sub nasul autoritatilor.
ASTA-I? Se face dreptate ici si colo. Partial si foarte rar pana la capat. Acum ai impresia ca s-a facut dreptate intr-un caz, printr-o decizie definitiva, pentru ca mai tarziu sa afli c-a fost vorba despre o eroare judiciara. Si apoi, stai asa!, eroarea e numai pe jumatate. Si da-i, si lupta Parchetul cu Instanta, pana cand inculpatul Marcel Tundrea ajunge sa-si vada unica salvare intr-o emigrare in America.
CUM SI CAND O FI? La anchetele spectaculoase ca acelea privind afacerile cu petrol, vezi RAFO si Rompetrol, se lucreaza de vreo doi ani. Acuzatii grele, prejudicii mari. Dupa arestarea mai veche a lui Ovidiu Tender, saptamana aceasta, marti, a intrat la zdup si ""complicele"" Marian Alexandru Iancu. Omul de afaceri Dinu Patriciu a scapat pana-n prezent de incatusare, dar discutiile despre arestarea lui nu s-au terminat nici dupa doua luni de la solicitarea procurorilor. Ne intrebam atunci cat timp va curge oare pana cand vom avea cate un verdict final si irevocabil in aceste cazuri? Vom putea fi siguri pe corectitudinea solutiilor, oricare ar fi ele? Intrebarea se impune nu numai pentru ca recent procurorul general Ilie Botos a acuzat presiuni asupra lui si amenintari la viata anchetatorilor facute de ""grupuri de interese"" speriate ca le-a venit ""scadenta"". Dar si pentru ca din justitia legislaturilor trecute am invatat ca inamicul public numarul unu de azi poate fi prietenul de maine, cinstit in alaiul prezidential ori guvernamental.

FOST ACTIVIST COMUNIST URMARIT DE INTERPOL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.