Din totalul de 8,1 milioane de alegatori asteptati, ieri, la urne in Ungaria, la ora locala 17:30 (18:30, ora Romaniei), rata de participare la vot era de 61,72%, doar 4.932.000 de persoane prezentandu-se la vot, a anuntat aseara Biroul Electoral Nat
Din totalul de 8,1 milioane de alegatori asteptati, ieri, la urne in Ungaria, la ora locala 17:30 (18:30, ora Romaniei), rata de participare la vot era de 61,72%, doar 4.932.000 de persoane prezentandu-se la vot, a anuntat aseara Biroul Electoral National.

Sondajele realizate la iesirea de la urne, indicau un usor avans Partidului Fidesz (de dreapta), aflat in Opozitie, fata de Partidul Socialist MSZP (aflat la guvernare). Fidesz-ul fostului premier Victor Orban a fost creditat cu 43,10% din voturi, iar MSZP a primit 43,24% din voturi. Partidul Liberal SDSZ, aliat cu MSZP in actualul guvern, a obtinut, potrivit exit-poll-urilor, 5,56% din sufragii, depasind astfel pragul electoral de 5% necesar intrarii in Parlamentul unicameral al Ungariei. Forumul Democrat Ungar, fost aliat al Fidesz, a obtinut numai 4,91% din voturi.
IPOTEZE. Daca aceste rezultate se confirma, coalitia de stanga aflata la guvernare are sanse de a se mentine la putere, desi rezultatul final al alegerilor va fi cunoscut abia dupa al doilea tur de scrutin, programat pentru 23 aprilie. In istoria postcomunista, guvernul condus de premierul Ferenc Gyurcsany (foto) ar fi primul Executiv confirmat in functie prin alegeri.
Daca rezultatul estimat pentru SDSZ nu se confirma, Fidesz, cu cele mai multe dintre cele 386 de mandate din Legislativ, ar avea sanse sa formeze guvernul, iar Orban ar deveni primul premier care reuseste sa revina la putere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.