LOVITURA DE STAT. Armata a preluat aseara puterea in Thailanda si a decretat legea martiala, transmite BBC. Tancurile au blocat cladirea Guvernului din Bangkok, iar seful fortelor armate a anuntat ca premierul Thaksin Shinawatra a fost inlaturat. ""R

LOVITURA DE STAT. Armata a preluat aseara puterea in Thailanda si a decretat legea martiala, transmite BBC. Tancurile au blocat cladirea Guvernului din Bangkok, iar seful fortelor armate a anuntat ca premierul Thaksin Shinawatra a fost inlaturat. ""Rugam cetatenii sa coopereze si ne cerem scuze pentru deranjul provocat"", a sunat un anunt facut la toate posturile de televiziune. Prim-ministrul nici macar nu se afla in tara, ci la New York, cu ocazia unei reuniuni a Organizatiei Natiunilor Unite. Zvonuri despre un posibil puci circulau de cateva saptamani. Thailanda se afla intr-un impas politic dupa ce alegerile generale din aprilie au fost invalidate, dar nici un alt scrutin nu a fost inca organizat.

FRANTA-SUA / Segolene nu ingenuncheazaf

Socialista franceza Segolene Royal, candidata favorita la prezidentiale a stangii, l-a luat peste picior pe posibilul sau rival din partea dreptei, Nicolas Sarkozy, privind relatia stransa cu SUA, pe care acesta o promoveaza. ""Politica mea diplomatica nu va consta in a ingenunchea in fata lui George Bush"", a declarat ea, aluzie la recenta deplasare a lui Sarkozy in SUA, unde l-a intalnit pe presedintele american.

LIBAN - Israelienii se retrag pana vineri
Seful Statului Major israelian a anuntat ieri ca ultimii soldati ai Tsahal
(armata israeliana) vor parasi Libanul pana vineri, cand incepe Anul Nou Evreiesc (Rosh Hashana). Armata israeliana a parasit progresiv Libanul, dupa incheierea conflictului cu miscarea siita proiraniana libaneza Hezbollah.

VATICAN - Primele semne de linistire
Criza fara precedent intre lumea musulmana si Vatican pare a cunoaste primele semne de linistire, dupa un apel la dialog al imamului marii moschei din Roma, dar si dupa ce presedintele iranian si-a exprimat ""respectul"" fata de Papa Benedict al XVI-lea.

TRAFIC. Sute, chiar mii de copii au fost luati din familiile lor din China, iar politia incearca sa ascunda abuzurile, asa cum releva o ancheta jurnalistica a Sky News. Corespondentul Sky, Dominic Waghorn, s-a intalnit in secret cu cativa parinti, care spun ca sunt persecutati de politie pentru ca incearca sa-si gaseasca copiii.
TRANSNISTRIA. Comunitatea internationala nu recunoaste referendumul proindependenta organizat de Transnistria, singura putere care a cerut validarea rezultatelor plebiscitului fiind Rusia, care mentine 1.200 de militari in regiunea separatista filoslavona.
SUEDIA. Victoria taberei de centru-dreapta condusa de Fredrik Reinfeldt la alegerile desfasurate duminica in Suedia inaugureaza o serie de reforme economice, care nu intentioneaza totusi sa elimine modelul suedez. Este vizat in primul rand somajul.

Grupaj realizat de
Marina Constantinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.