Romania este mentionata ca fiind destinatia a cel putin doua zboruri ale unei aeronave folosite pentru transferul de detinuti CIA in cadrul ultimului raport Amnesty International a lansat ieri. Astfel, in raportul intitulat "In afara radarului: zboru
Romania este mentionata ca fiind destinatia a cel putin doua zboruri ale unei aeronave folosite pentru transferul de detinuti CIA in cadrul ultimului raport Amnesty International a lansat ieri. Astfel, in raportul intitulat "In afara radarului: zboruri secrete catre tortura si disparitii" Amnesty International arata ca Boeing-ul 737-7ET cu indicativul N313P-N4476S a fost folosit in cel putin 396 de zboruri in care se banuieste ca au fost transportati detinuti CIA. Inregistrarile de zbor consultate de Amnesty International indica faptul ca N313P-N4476S este avionul care l-a transportat pe Khaled el Masri - cetatean german retinut in Macedonia si transportat in Afganistan unde a fost detinut timp de patru luni, gardienii sai fiind americani, conform declaratiilor sale. N313P-N4476S a aterizat de doua ori si in Romania - o data la Bucuresti si o data la Timisoara. Human Rights Watch a indicat faptul ca N313P-N4476S "este avionul folosit de CIA pentru mutarea mai multor prizonieri in si din Europa, Afganistan si Orientul Mijlociu in 2003 si 2004 - care a aterizat in Polonia si Romania venind direct din Afganistan".
Calculele indica Romania
Muhammad Abdullah al Assad a fost arestat in Tanzania in 2003 si a intrat aproape imediat in custodia agentilor SUA - a fost detinut ilegal timp de 21 de luni, dupa care a fost predat autoritatilor din Yemen. Conform relatarilor lui al Assad, Amnesty International a calculat in functie de fusul orar si calendarul de rugaciune respectat de retinut, ca locurile de detentie se afla la nord de paralela 41. Dintre statele membre ale Consiliului Europei (si care nu ar fi trebuit sa accepte folosirea teritoriilor lor pentru locatii secrete de detentie) care se afla in regiune sunt Turcia, Azerbaidjan, Georgia, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia.
Amnesty International mai arata in raportul sau ca "Informatiile oferite de al Assad in legatura cu durata zborurilor ofera indicatii privitoare la locul unde au fost detinuti. Zborul catre Yemen din mai 2005 este descris ca fiind o calatorie neintrerupta de aproximativ sapte ore. Descrierea facuta aeronavei indica un avion de mici dimensiuni. Dat fiind faptul ca vitezel unor astfel de aeronave variaza intre 250 si 500 de noduri pe ora, zborul final ar putea avea o distanta intre 2600 si 5200 kilometri. Triangulatiile intre acest zbor si calatoriile scurte facute din Afganistan catre destinatia lor secreta exclud locatii din Europa Occidentala si Orientul Mijlociu. Daca duratele de zbor indicate de cei retinuti sunt corecte zborul initial din Afganistan ar fi putut avea ca destinatie Azerbaidjan, Armenia, Turcia, Georgia sau zonele de coasta la Marea Neagra ale Romaniei sau Bulgariei".
1000 de zboruri secrete
Statele Unite au folosit companii private de transport aerian ca firme-paravan, pentru a transfera in secret suspecti de terorism intre diferite locuri de detentie, mai indica raportul Amnesty International. "CIA a ocolit practicile aviatice, care i-ar fi impus sa declare aceste zboruri autoritatilor" competente, afirma Amnesty raportul citat. Documentul descrie "o operatiune secreta in care mai multe persoane au fost arestate sau rapite, transferate si detinute in secret sau trimise in tari unde au fost torturate sau supuse relelor tratamente". In acest scop, CIA "a folosit operatori aerieni privati si companii-paravan pentru a pastra secretul" in cazul acestor transferuri de detinuti, sustine Amnesty.
Organizatia a inregistrat aproximativ 1000 de zboruri care au legaturi directe cu CIA, dintre care majoritatea au folosit spatiul aerian european. Este vorba despre "zboruri care par sa fi fost efectuate permanent de CIA prin intermediul unor firme-paravan", precizeaza Amnesty International, care a identificat si "alte 600 de zboruri" efectuate de avioane care au fost folosite cel putin temporar de catre CIA.
Organizatia face referire si la un avion care a aterizat de 100 de ori la Guantanamo si un altul care l-a transportat din Germania in Egipt pe Abu Omar, rapit de agenti CIA in Italia. In acest caz, proprietarul aparatului a recunoscut ca inchiriase avionul agentiei americane. Din cauza acestor practici secrete este "imposibil de aflat cate persoane au fost arestate sau rapite, transferate in afara frontierelor, detinute in secret sau torturate in cadrul <<razboiului impotriva terorismului>>", afirma Amnesty. Organizatia precizeaza ca "informatiile provenite chiar de la guverne indica faptul ca numarul este probabil de 100 de persoane".
Manipulari ale acordurilor comerciale
"Ultimele elemente arata cum administratia (americana) manipuleaza acordurile comerciale pentru a putea transporta persoane incalcand legea internationala", a declarat secretarul general al Amnesty International, Irene Khan. "Acest lucru demonstreaza pana unde este dispusa sa mearga administratia Statelor Unite pentru a disimula aceste rapiri", a adaugat ea.
Extradarile extraordinare practicate de Statele Unite in cadrul razboiului impotriva terorismului sunt definite de Amnesty International ca fiind transferuri ilegale de persoane dintr-o tara in alta in moduri care eludeaza verificarile judiciare. Amnesty International apreciaza ca "scopul extradarilor extraordinare in cadrul razboiului impotriva terorismului este acela de a facilita interogarea suspectilor fara supraveghere legala. "Extradarile extraordinare nu implica doar transportarea suspectilor de terorism dintr-un loc in altul in mod ilegal. Acest termen ascunde mai multe niveluri de drepturi ale omului care sun incalcate. Multimea abuzurilor calculate este socanta. Persoanele capturate au fost supuse unor serii de abuzuri de catre un numar de guverne care au actionat concertat, toate acestea fiind tinute secret. Cele mai multe victime ale extradarilor extraordinare au fost in primul rand arestate si retinute ilegal Multi au fost rapiti, li s-a negat dreptul la un proces. Cele mai multe victime intervievate de Amnesty International au declarat ca au fost torturate sau supuse relelor tratamente", a mai declarat Irene Khan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.