Cresterea preturilor la energie si gaze poate fi suportata de familiile cu venituri mici pentru ca va fi atenuata de subventii, spune Tariceanu.
Problema consta insa in faptul ca aceste majorari vor scumpi toate produsele.
Afirmatiile

Cresterea preturilor la energie si gaze poate fi suportata de familiile cu venituri mici pentru ca va fi atenuata de subventii, spune Tariceanu.
Problema consta insa in faptul ca aceste majorari vor scumpi toate produsele.
Afirmatiile premierului Calin Popescu Tariceanu referitoare la faptul ca majorarile la accize nu vor afecta pretul final, nu prea au acoperire. Cel putin aceasta este parerea reprezentantilor intregii industrii romanesti. Acestia sustin la unison aceeasi parere conform careia majorarea accizelor la energia electrica, benzina cu plumb, carbune si gaze naturale va duce la cresterea preturilor la toate produsele.
Premierul afirma ca familiile cu venituri mici vor primi in continuare subventii pentru plata utilitatilor. Problema este insa aceea ca cei cu venituri mici vor fi afectati de avalansa de scumpiri la toate produsele. Cresterea nivelului de accizare va avea un impact direct considerabil asupra preturilor alimentelor, inregistrandu-se de asemenea scumpiri in toate sectoarele industriale, de la mobila pana la constructii si ingrasaminte. Potrivit industriasilor, scumpirile la utilitati vor provoca in scurt timp falimentarea fara precedent a unui numar considerabil de societati, acest fenomen ducand implicit la cresterea numarului de someri.

Parerea industriasilor e alta

Premierul a afirmat acum doua zile ca o crestere a preturilor la energie si gaze poate fi suportata de cetateni daca exista masuri sociale si ca majorarile la accize nu vor afecta pretul final. "Majorarea accizelor va duce la marirea preturilor. Pur si simplu acciza se va duce direct in pret. Cei mai afectati vor fi cei din industria de ingrasamant si cei din siderurgie. Mai mult, cei din industria alimentara spun ca vor scumpi produsele", este de parere Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. "Sigur vom asista la o crestere a preturilor alimentelor, dar nu atat din cauza producatorilor, cat din partea comerciantilor care se vor confrunta cu greutati. Cu certitudine, majoritatea celor din industria alimentara sunt constienti ca majorarea preturilor va duce la scaderea volumului de vanzare", a explicat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Majorarea accizelor duce si la somaj

"Totodata, in urma majorarii accizelor, foarte multi oameni vor ramane fara slujbe. Lucrurile nu stimuleaza crearea de locuri de munca. Industriasii isi vor reduce productia in beneficiul importurilor", a adaugat Parvan. Si industria lemnului va fi afectata.
"In momentul de fata ne aflam intr-o criza fantastica, iar daca se vor mari si accizele la energie si benzina vom fi la un pas de faliment. Daca ne mai si accizeaza, asta inseamna moarte sigura pentru industria autohtona de mobila. Toate majorarile astea ne-au falimentat. Ne-a ajuns, mai ales ca anul trecut, in industria lemnului, am pierdut peste 25.000 de oameni", a declarat Vasile Badica, presedintele Federatiei Sindicale Libere din Industria Lemnului.
"Vom fi nevoiti sa inchidem productia din industria usoara. Ma astept la falimentarea a 40% dintre firme. Vor fi foarte multe microintreprinderi care nu vor reusi sa reziste", este de parere Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara.

Gazele, scumpite de azi

De asemenea, a fost facut public un anunt a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale menit sa-l contrazica pe primul-ministru. Pretul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creste, in medie, cu 3,6%, chiar de astazi. Astfel, consumatorii casnici din prima categorie de tarifare vor plati 830,68 de lei pentru o mie de metri cubi daca sunt clienti ai Distrigaz Sud si 830,24 de lei pentru aceeasi cantitate daca furnizorul este Distrigaz Nord. Toate cele 29 de societati de distributie vor opera, de la 1 aprilie, o majorare medie de 3,8% a pretului la gazele naturale, pentru cele sase categorii de consumatori, stabilite in functie de cantitatea primita. Persoanele cu venituri mici primesc ajutoare financiare pentru achitarea facturilor la gaze.

Sindicalistii cer amanarea majorarii accizelor

Sindicatele - care sustin ca tarifele la utilitati sunt mult prea mari comparativ cu nivelul veniturilor - au propus reluarea discutiilor privind ritmul de crestere a preturilor, care trebuie pus in acord si cu UE. Sindicalistii cer amanarea pana la 1 ianuarie 2007 a cresterii accizelor la resursele energetice.
"Romania a avut un ritm accelerat si a depasit anumite valori la care ne-am angajat", a declarat presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin. Ministerul Finantelor Publice preciza, luni, ca proiectul referitor la accizele armonizate este prevazut sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2007, insa unele taxe vor creste de la 1 iulie 2006 la valorile stabilite pentru inceputul anului viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.