Directorul executiv de la Raiffeisen International, Herbert Stepic, se astepta ca autoritatile de la Bucuresti sa ia o decizie definitiva in dosarul privind privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) pana la sfarsitul anului. Raiffeisen In
Directorul executiv de la Raiffeisen International, Herbert Stepic, se astepta ca autoritatile de la Bucuresti sa ia o decizie definitiva in dosarul privind privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) pana la sfarsitul anului. Raiffeisen International va face o a doua oferta pentru a prelua pachetul majoritar de actiuni de la CEC, pana la sfarsitul lunii aprilie 2006, cand expira termenul limita pentru depunerea de oferte angajante. "CEC ar fi pentru noi o achizitie deosebit de interesanta", pe langa posibilitatea dobandirii unei retele nationale, exista si reducerile de cost care ar aparea ca urmare a fuzionarii CEC cu operatiunile pe care le deruleaza deja Raiffeisen in Romania, a apreciat Herbert Stepic.
Herbert Stepic nu a oferit nici o indicatie cu privire la suma pe care Raiffeisen intentioneaza sa o ofere a doua oara pentru CEC. "Din partea vanzatorului exista anumite asteptari cu privire la pret... insa noi nu vom plati oricat pentru CEC", a declarat Herbert Stepic. Comentand informatiile aparute in mass media din Romania, potrivit carora CEC ar putea fi vanduta pe o suma de ordinul a un miliard de euro, Stepic a apreciat doar ca "acesta este un pret foarte mare".

BNR mai poate lua doar decizii administrative
Cel mai rau lucru la care ne-am putea astepta din partea Bancii Nationale ar fi "cresterea nivelului rezervei minime obligatorii in valuta, care in prezent este de 40%", a spus van Groningen despre masurile BNR de restrangere a creditului in valuta. Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a apreciat ca Banca Nationala nu prea mai are alternative sa lupte impotriva expansiunii creditului de consum, iar masurile nu mai pot fi decat de ordin administrativ. In ceea ce priveste dobanda de politica monetara a Bancii Nationale, Groningen considera ca in urmatoarea perioada nu ar fi de asteptat fluctuatii majore care sa influenteze activitatea bancilor comerciale. Presedintele RZB a explicat ca, in prezent, conducerea bancii este preocupata in special de cresterea instrumentelor care sa fie avantajoase pentru clienti.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a repetat in diferite ocazii ca Banca Centrala are suficiente instrumente si butoane pe care poate apasa, pentru a determina bancile comerciale sa restranga creditarea in valuta, in special in ceea ce priveste creditele de consum. Ultima masura luata de BNR a fost cresterea nivelului rezervei minime obligatorii in valuta pentru bancile comerciale de la 35 la 40%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.