Avertizarile hidrologice transmise prefecturilor din 19 judete ale tarii, privind cresteri importante ale nivelului apelor panaa in ultima zi a lunii martie raman valabile pana sambata seara, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Pot

Avertizarile hidrologice transmise prefecturilor din 19 judete ale tarii, privind cresteri importante ale nivelului apelor panaa in ultima zi a lunii martie raman valabile pana sambata seara, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Potrivit ministerului, avertizarea transmisa, in 31 martie, prefecturilor Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Botosani, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Satu Mare, Sibiu si Suceava ramane valabila pana sambata, la ora 20.00.
Astfel, Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis ieri prelungirea Avertizarii Hidrologice din data de 28 martie 2006, catre prefecturile judetelor: Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Botosani, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Satu - Mare, Sibiu, Suceava (19 prefecturi). Se prefigureaza cresteri importante de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare, in perioada 31.03.06 ora 20.00- 01.04.06 ora 20.00 Bazinele hidrografice afectate: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Olt superior si mijlociu, Siret (Suceava, Moldova, Bistrita si Trotus) si Prut. Prognoza hidrologica prevede ca, urmare a precipitatiilor prevazute si cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte, a ruperii si dislocarii formatiunilor de gheata (mai ales in bazinul Bistritei), precum si a gradului actual de umplere a albiilor raurilor se vor produce cresteri de debite pe raurile din bazinele hidrografice.
De aceea pericolul inundatiilor ar trebui sa puna in garda autoritatile locale din Satu Mare, Maramures, Cluj, Salaj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Bistrita Nasaud, Suceava, Botosani, Iassi, Neamt si Bacau.
In judetul Suceava, din cauza revarsarii raurilor Bistrita si Moldova si a aglomerarii de sloiuri de gheata, sunt afectate noua gospodarii si un gater in municipiul Vatra Dornei, 36 de gospodarii si 67 de persoane din 14 case evacuate in comuna Carlibaba, un pod si o punte pietonala in comuna Breaza si un drum judetean in comuna Fundu Moldovei.
Trei echipaje pirotehnice (de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Suceava, IMR Crucea si de la Minbucovina) intervin la Carlibaba, Dorna Candreni si Argestru pentru indepartarea efectelor inundatiilor provocate de aglomerarile de sloiuri de gheata si dinamitarea in locatiile Vatra-Dornei, Ciocanesti si Carlibaba, din aval in amonte. Doua echipaje de la Detasamentele de Pompieri Suceava si Vatra Dornei s-au deplasat cu doua barci la Carlibaba pentru evacuarea populatiei, un echipaj de la Detasamentul de Pompieri Campulung Moldovenesc actioneaza in localitatea Breaza, avand in sprijin echipaje de jandarmi si politisti.

Dunarea a depaSit cota de inundatie
La Galati, nivelul Dunarii a crescut cu 4 centimetri, ieri ajungandu-se la cota de 604 cm, cu patru centimetri peste cota de inundatie, fluviul avand un debit de 12.850 mc/secunda. Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a facut vineri o analiza asupra modului in care se pun in aplicare planurile de interventie in situatii de urgenta. Din fericire, nu s-au inregistrat probleme majore in zona riverana Dunarii. Si cotele celorlalte rauri importante din judet au crescut semnificativ. Fara sa se fi depasit cota de atentie, in decurs de 24 de ore, pe Siret, nivelul apei a crescut cu 10 cm, in apropierea localitatii galatene Cosmesti, cu 54 cm la Lungoci si cu 30 cm la Sendreni. si Prutul a inregistrat o crestere usoara de nivel, ajungand vineri la 432 cm, cu 68 cm sub cota de atentie. Conform unei instiintari transmise Prefecturii Galati de Directia Apelor Prut, a inceput deversarea controlata a apelor din Acumularea Stanca Costesti. De asemenea, o parte dintre halele Santierului Naval Damen din Galati sunt inundate de apele Dunarii. Apa a invadat portiuni din suprafata de poductie a santierului dupa ce Dunarea a depasit cota de inundatie, danr nu a afectat serios procesul de productie.

Inundatii in judetul Mures
Zeci de gospodarii si sute de hectare de teren agricol au fost inundate ca urmare a iesirii din matca a raului Mures. Cele mai mari probleme se inregistreaza in localitatile din zona orasului Iernut. Satul Dataseni, din comuna Cuci a fost practic, izolat dupa ce drumul comunal DC 119 care face legatura intre localitatile Lechinta si Dataseni a fost inundat pe o portiune de 1 km, iar apa pe sosea atinge o jumatate de metru. In comuna Cuci, au fost inundate 200 ha teren arabil si 150 ha pasuni si fanete. In comuna Ogra, tot ca urmare a revarsarii raului Mures, au fost inundate 90 ha teren arabil si circa 70 ha pasuni si fanete. De asemenea, drumul judetean care face legatura intre localitatile Ogra si Dileul Vechi este inundat pe o portiune de aproape 1 km. Totodata au fost afectate 2 poduri si un podet. Inundatii s-au produs si pe Valea Muresului Superior. In comuna Stanceni, pe raza localitatilor Ciubotani si Mestera, revarsarea apelor Muresului a provocat inundarea a circa 100 ha teren agricol si mai multe locuinte si anexe gospodaresti. Biserica din Stanceni este, la aceasta ora, complet inconjurata de ape, dar inca nu a fost inundata. De asemenea, cateva zeci de hectare de terenuri agricole au fost inundate si in localitatile Alunis si Rusii Munti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.