Cel putin 57 de persoane si-au pierdut viata in naufragiul, survenit joi seara, al vasului de croaziera al-Dana in Golful Persic, in largul coastelor Bahrainului - transmit agentiile internationale de stiri, citand mai multi oficiali locali. In repor
Cel putin 57 de persoane si-au pierdut viata in naufragiul, survenit joi seara, al vasului de croaziera al-Dana in Golful Persic, in largul coastelor Bahrainului - transmit agentiile internationale de stiri, citand mai multi oficiali locali. In reportajele transmise de televiziunea locala se poate vedea vasul rasturnat, dar inca plutind, iar salvatorii deplasandu-se pe carena sa, relateaza Rompres. In momentul catastrofei, vremea era excelenta, iar cauza accidentului nu este cunoscuta.
Tragedia s-a declansat dupa ce 150 de persoane au fost invitate si si-au dat acordul sa participe la o petrecere la bordul vasului de croaziera. Dupa ce servirea dineului a avut loc in port, unii invitati au parasit vasul deoarece sufereau de rau de mare si, dupa ce acesta a pornit in larg, la bord nu se aflau mai mult de 130.
Proprietarul vasului a afirmat totusi ca ambarcatiunea era "supraincarcata" si a acuzat compania care l-a inchiriat pentru o seara ca l-a constrans pe capitan sa paraseasca portul impotriva vointei lui. Ministrul Informatiilor, Mohammad Abdel Ghafar, anuntase anterior, pentru postul de televiziune Al-Jazeera, 50 de morti. "Pasagerii sunt angajatii unei companii din Bahrain. Sunt de toate nationalitatile. Printre ei se aflau doi europeni, localnici si de alte nationalitati", a precizat ministrul de Interne, seicul Rashed ben Abdallah al-Khalifa, la o televiziune din Bahrain.
El a subliniat, de asemenea, ca nu exista nici un indiciu care sa conduca la concluzia ca la bordul navei s-ar fi produs o explozie sau un incendiu si a inlaturat ipoteza unui atentat terorist. "Au fost cu siguranta probleme tehnice", a adaugat el, fara a face alte precizari. Dar proprietarul navei, Abdallah al-Qubaissi, considera ca tragedia s-a produs din cauza numarului exagerat de mare de pasageri si a repartizarii lor defectuoase pe vas. "Vaporul are o capacitate de 200 de pasageri, dar nu este autorizat sa transporte decat 100 de persoane", a declarat al-Qubaissi, de la compania Al-Dana. El a explicat ca ambarcatiunea a fost inchiriata unei companii, Island Tours, care a organizat croaziera de joi. "Au supraincarcat vasul. Capitanul a refuzat sa il conduca, dar pasagerii l-au fortat sa faca acest lucru", a precizat al-Qubaissi, adaugand ca pasagerii se aflau toti intr-o singura parte a vasului.
A sarit de pe vas
Colonelul Yussef al-Ghatom, seful pazei de coasta, a explicat ca nu se cunoaste cu exactitate numarul exact al pasagerilor, dar primele informatii mentionau 180 de persoane.
"Organizatorul croazierei a afirmat ca au fost invitate 150 de persoane, dar 14-20 dintre acesteau au parasit vaporul inainte ca acesta sa plece", a adaugat el, fara a mentiona motivul plecarii lor. Vaporul pe doua nivele este o ambarcatiune traditionala din lemn numita "Banush" si folosita pentru croaziere. Un supravietuitor, cetatean din Bahrain in varsta de 58 de ani, a explicat ca a sarit de pe nava atunci cand a constatat ca aceasta a inceput sa se incline, fara a preciza insa motivul inclinarii vasului. "Am sarit de pe vapor si am inotat. Asa am supravietuit", a povestit el. Ministrul Informatiilor a declarat pentru postul de televiziune CNN ca la bordul navei se aflau 25 de britanici, 20 de sud-africani, 20 de filipinezi, 10 cetateni din Bahrain si 10 egipteni si a precizat ca nu este in masura sa precizeze nationalitatea victimelor.
Elicopterele au survolat, in noaptea de joi spre vineri, locul tragediei care s-a produs la aproximativ doi kilometri distanta de coasta, pentru a cauta supravietuitori. Cadavrele recuperate au fost aduse in port, unde au fost infasurate cu cearsafuri albe si transportate cu ajutorul targilor, in timp ce supravietuitorilor li s-au pus la dispozitie paturi si au fost primiti intr-o sala din port. Parintii pasagerilor, dintre care multi straini, s-au strans la centrul medical din Al-Salmaneya, unde au fost duse cadavrele. Responsabilii ambasadei Marii Britanii erau, de asemenea, prezenti la locul accidentului. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.