Pentru prima data in aproape un deceniu, Partidul Comunist aflat la putere in China este framantat de o intrebare ideologica veche: comunism sau capitalism? Controversa ideologica in care s-a scufundat partidul de guvernamant din China a fo

Pentru prima data in aproape un deceniu, Partidul Comunist aflat la putere in China este framantat de o intrebare ideologica veche: comunism sau capitalism?

Controversa ideologica in care s-a scufundat partidul de guvernamant din China a fortat Guvernul sa puna la pastrare, pentru vremuri mai bune, un proiect reformator de lege prin care se apara proprietatea intelectuala. Acesta ar fi trebuit sa fie aprobat fara probleme, insa recenta lui retragere semnaleaza cresterea in influenta a unui grup mic, dar destul de vocal, de politicieni cu orientare socialista, noteaza cotidianul International Herald Tribune in editia sa electronica.
NOUA STANGA. Acesti socialisti de scoala veche s-au folosit de faptul ca bogatii se imbogatesc, iar saracii saracesc tot mai mult in China, creand miscari sociale, pentru a ridica semne de intrebare cu privire la ceea ce ei considera a fi un mars fortat spre proprietatea privata si economia de piata.
Presedintele chinez, Hu Jintao, a incercat, inca de la venirea sa la putere, in urma cu trei ani, sa isi creeze o imagine de ""stangist"", proslavind marxismul si pe fostul presedinte Mao si finantand cercetarea stiintifica puternic, cu scopul de a introduce ideologia socialista oficiala in era contemporana. El le-a recomandat cu caldura liderilor partidului sa studieze felul in care Cuba si Coreea de Nord au mentinut ordinea politica si a incercat sa se distanteze de predecesorul sau Jiang Zemin, care a invitat la un moment dat oamenii de afaceri sa intre in Partidul Comunist si si-a creat o imagine de lider care permite politicienilor ""cu relatii"" sa isi insuseasca proprietati publice in detrimentul saracilor. ""Hu este un centrist care de fapt nu urmareste o agenda sau alta. Insa ne-a tras pe toti spre stanga pentru a restabili echilibrul, si asta a oferit vechii garzi o oportunitate pe care nu a avut-o ani in sir"", a declarat pentru IHT un oficial din partid.

CONTRAST. In cea mai mare parte a Chinei, tot saracia face legea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.