Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, s-a prezentat ieri dimineata, in jurul orei 9.00, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in legatura cu sesizarea depusa de deputatul liberal Dragos Ujeniuc. La

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, s-a prezentat ieri dimineata, in jurul orei 9.00, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in legatura cu sesizarea depusa de deputatul liberal Dragos Ujeniuc. La iesire, dupa aproximativ 20 de minute, el a declarat ca a fost citat in calitate de faptuitor intr-un dosar in care grupul parlamentar liberal il acuza de abuz in serviciu si a precizat ca acesta reprezinta o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat.
Referitor la acest dosar, Adrian Nastase este acuzat de liberalul Dragos Ujeniuc de abuz in serviciu pentru ca ar fi introdus de ordinea de zi a Biroului Permanent cererea de perchezitie a imobilelor sale, lucru ce contravine regulamentului Camerei. La randul sau, Adrian Nastase sustine ca acest dosar este o aberatie si ca Parchetul nu il poate cerceta pentru o asemenea fapta deoarece contravine Constitutiei Romaniei. Fostul lider al Camerei Deputatilor a venit la Parchet fara avocat, pentru ca, in opinia sa, Parchetul nu poate cerceta fapte savarsite de parlamentari in timpul mandatului.

Audieri neconstitutionale
In opinia sa, considera aberant sa explice functionarea si regulamentul Camerei in fata procurorilor, pentru ca aceasta reprezinta o problema pe care si-o rezolva Parlamentul in structurile sale. De aceea el a opinat ca cel care a primit denuntul respectiv trebuia sa spuna, dupa o lectura atenta a Constitutiei, ca aceasta problema nu este de competenta Parchetului. De aceea a declarat ca "Mi se pare absolut aberant. Intr-un stat de drept, PICCJ nu poate sa judece felul in care este organizat si modul in care functioneaza Parlamentul. Deci, din acest punct de vedere, i-am spus domnului procuror ca - si singura mea observatie este legata de faptul ca - nu s-a facut aplicarea art. 72 alin.1 din Constitutie ce stabileste foarte clar ca parlamentarii nu pot fi judecati pentru opiniile lor politice sau pentru voturile lor".
De fapt, Adrian Nastase s-a intalnit cu procurorii doar ca sa le aduca la cunostinta ca nu au nici un drept sa il ancheteze pentru o fapta legata de exercitarea mandatului, iar in mai putin de 20 de minute a parasit biroul anchetatorilor. La aceste audieri nu a dat nici o declaratie procurorilor dar nici acte prin care sa-si sustina nevinovatia. nu a adus. El fiind de parere ca. "Parchetul nu poate sa cenzureze chestiunile care tin de regulamentul, de functionarea Camerei Deputatilor, de voturile care se exprima acolo. In plus ar fi un precedent extrem de periculos (...). Deci ajungem sa rezolvam problemele acestea politice din Parlament la Parchet".
Adrian Nastase a precizat faptul ca punctul de vedere al presedintelui Comisiei juridice este extrem de dur in legatura cu deschiderea acestei proceduri.

Acuzatie pentru o cerere de perchezitie
In urma cu o luna, deputatul liberal Dragos Ujeniuc, in numele grupului parlamentar liberal, a depus la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva lui Adrian Nastase.
Ujeniuc sustine ca fostul presedinte al Camerei Deputatilor s-a folosit in mod abuziv de functia sa si a introdus in Biroul Permanent cererea Departamentului National Anticoruptie de incuviintare a perchezitiilor pentru imobilele din Zambaccian si Cornu. Liberalii au sustinut ca Adrian Nastase "a declinat competenta de rezolvare a cererii adresate de ministrul justitiei pentru aprobarea perchezitiei la doua imobile ale presedintelui Camerei Deputatilor". Opinia lor fiindca ca cererea de perchezitie ar fi trebuit dezbatuta direct in Comisia Juridica si apoi in plenul Camerei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.