Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National pro-pune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat. P

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National pro-pune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Povestile judiciare ale ultimelor sapte zile au aratat ca, uneori in Romania, dreptatea pare a fi impartita cu talgere diferite. Fiecare dintre ""eroii"" cazurilor care ne-au captat atentia pare sa fi avut alt cantar atunci cand a fost ""masurat"" de doamna oarba.
CEDO, CAND SI CAND. Cand e vorba despre principii de drept, acestea trebuie respectate cu sfintenie, indiferent de personajele in discutie. Altfel s-a intamplat insa cu aplicarea regulilor fundamentale din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Luni, Curtea de Apel Bucuresti nu a tinut cont de articolul 3 al CEDO si l-a mentinut pe inculpatul Omar Hayssam in arestul preventiv, chiar daca asta echivaleaza cu tratamente inumane aplicate unui bolnav de cancer. Miercuri insa Curtea de Apel Suceava a respectat articolul 6 din Conventie si l-a eliberat pe omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, pe motiv ca el a stat arestat dincolo de un termen rezonabil.
DA SI BA LA APARARE. Dreptul la aparare i-a folosit omului de afaceri Marian Alexandru Iancu pentru a obtine o amanare considerabila a dezbaterii arestarii sale. El nu a mai putut functiona insa si in cazul clanului Rosca, pentru ca dosarul trebuia judecat in interiorul celor 24 de ore pentru care cei 14 inculpati fusesera retinuti. Nu ca am tine partea unor inculpati acuzati de crima organizata, cu violente iesite din comun, dar consideram ca si criminalitatea economico-financiara este la fel de grava.
DREPTATE CU CUTITUL. A-ti face dreptate singur este unul dintre cele mai grave lucruri care se pot intampla intr-un stat de drept. Omul de afaceri iesean Alexandru Chitaru a facut joi un asemenea gest. El nu are nici o scuza pentru faptul ca a injunghiat un inalt functionar al statului, in biroul acestuia. Chiar daca ""nea Alecu"" a incercat sa-si explice pornirea criminala prin nemultumirea creata in cei cinci ani de cand alearga sa-si puna in executare hotarari judecatoresti de improprietarire. Autointitulat lider al mai multor tarani aflati in litigiu cu statul pentru terenuri din podgoria Cotnari, Alecu Chitaru a fost arestat preventiv, pentru 25 de zile, sub acuzatia de tentativa de omor calificat asupra sefului ADS, Barna Tanczos.
TELEGRAFIC. Adrian Nastase a cazut in plan secund la Departamentul National Anticoruptie (DNA), luni, dar a scapat de controlul averii la Instanta Suprema. Impotriva fostului sef al Secretariatului General al Guvernului, senatorul Serban Mihailescu, supranumit ""Micki Spaga"", a inceput urmarirea penala pentru ca ar fi primit mita vreo 11 arme. Saptamana a adus si doua condamnari. Una atacabila, in controversatul caz FNA, afacere pentru care fugarul Nicolae Popa a primit 18 ani de inchisoare, iar Maria Vlas, sapte. Cealalta a fost data in dosarul revolutiei de la Cluj, unde maiorul Ilie Dicu a luat 15 ani, mai mult cu cinci ani decat generalul Iulian Topliceanu. Justitia a aratat astfel ca functioneaza, chiar daca dupa 17 ani de la comiterea faptelor.

URGENTA?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.