Adrian Nastase si un grup de noua parlamentari au pus pe hartie un proiect de platforma social-democrata intitulat "Romania noilor sanse". Din grupul de initiativa al acestei platforme fac parte parlamentarii PSD Rovana Plumb, Monalisa Galateanu,
Adrian Nastase si un grup de noua parlamentari au pus pe hartie un proiect de platforma social-democrata intitulat "Romania noilor sanse". Din grupul de initiativa al acestei platforme fac parte parlamentarii PSD Rovana Plumb, Monalisa Galateanu, Ioan Timis, Mugurel Sarbu, Ovidiu Branzan, Marin Diaconescu, Petre Daea, precum si Eugen Bejinariu si Zamfir Dumitrescu. Ultimii doi au demisionat, joi, din partid. In aceeasi zi, alt reprezentant al grupului de initiativa, Mugurel Sarbu, a fost exclus din PSD. In conditiile in care ieri se pregatea eliminarea deputatului Ioan Timis si a Rovanei Plumb - si ei co-autori ai proiectului - se pare ca semnatura pe documentul "Romania noilor sanse", initiat de Adrian Nastase, echivaleaza cu un act sinucigas. Actuala conducere a PSD neaga ca ar fi vorba despre o revansa politica, insa Ion Iliescu i-a cerut lui Mircea Geoana sa inceteze practica excluderii din partid.
Documentul
In cele noua pagini ale documentului "Romania noilor sanse" se face o analiza a starii de fapt din Romania si a actualei guvernari, a evolutiilor din ultima vreme din PSD si cere in final convocarea unui Congres extraordinar al partidului. "Strivit intre nostalgiile trecutului si ambitiile unui prezent inexistent, PSD-ul isi compromite viitorul, <<socializand>> in restaurante interesele unora dintre liderii sai", se arata in platforma social-democrata. Adrian Nastase acuza jocurile de culise din interiorul PSD si reglarile de conturi care au loc intre liderii partidului. "Congresul din primavara anului trecut trebuia sa fie pentru PSD vindecarea de dupa pierderea puterii (...) Din nefericire, desfasurarea congresului si apoi lunile care au urmat au demonstrat ca in locul solidaritatii a aparut suspiciunea, in locul unitatii au aparut taberele rivale si in locul luptei politice a aparut vanatoarea de vrajitoare". In platforma se mai arata ca PSD nu a contat aproape deloc ca partid de opozitie, nu si-a protejat electoratul, "primarii, alesii locali fiind prea preocupati sa schimbe culori pe sigla si sa porneasca revolutii ale nimanui indreptate spre niciunde".
Polul de instabilitate
Nastase si grupul sau de initiativa atrag atentia asupra involutiei PSD. "Ani de zile PSD-ul a fost partidul stabil al politicii romanesti. Acum este polul ei de instabilitate. Ani de zile PSD-ul a fost partidul cu cea mai clara si mai consecventa orientare ideologica (...) Acum isi pierde electoratul din cauza incapacitatii de a comunica direct. Ani de zile PSD-ul a fost cel mai important partid din Romania. Acum se scufunda in mediocritate. Ani de zile PSD-ul a raspuns marilor probleme ale Romaniei si prin guvernarea sa a gasit rezolvari. Acum nu este capabil sa-si rezolve nici problemele proprii. Ani de zile PSD-ul a fost condus doar de cei alesi in propriile sale congrese. Acum nu este deloc clar de cine este condus", se mai spune in document.
Puterea nu poate guverna
Nastase face si o analiza a actualei guvernari, sustinand ca in acest moment exista "o uriasa confuzie programatica", "o mare confuzie ideologica" si "o grava confuzie morala". "Nu exista nici un proiect, mergem spre nicaieri(...)", "Singura orientare a partidelor a devenit interesul de moment (...)", "Principii sanatoase si idei mari sunt invocate permanent pentru interese meschine (...)". In platforma social-democrata se arata ca "Puterea de azi nu poate guverna pentru ca e compusa din mai multe grupuri care isi disputa puterea, blocandu-se reciproc. Opozitia nu ofera o alternativa pentru ca a renuntat la principala ei menire: legatura cu electoratul si cu agenda sa reala. Aproape patru milioane de cetateni, care si-au pus increderea in Partidul Social Democrat, nu mai sunt ascultati acum de partid, mult prea preocupat fiind acesta de reglarile de conturi in interiorul sau".
Modelul PD
In final, autorii platformei propun o reformare a PSD de jos in sus, care sa porneasca de la membrii de rand si organizatiile de baza ale partidului si sa aiba ca rezultat reconstructia ideologiei, a doctrinei si a conducerii PSD. Dupa modelul din PD, Adrian Nastase cere actualei conduceri a PSD sa initieze "cea mai mare dezbatere politica din istoria partidului" care sa se finalizeze cu un congres extraordinar al partidului. La acest Congres ar trebui sa se decida cu privire la ideologia partidului, la valorile pe care acesta le va sustine in activitatea sa politica, la programul politic al alegerilor urmatoare si la viitoarea conducere a PSD. (Roxana ANDRONIC)
Eliminarea oamenilor lui Nastase
Mircea Geoana si acolitii sai incearca anihilarea aripii Nastase
Unii dintre apropiatii fostului premier au fost deja scosi din joc, ceilalti asteapta sa le vina randul. Practic toti cei noua sustinatori ai platformei lui Nastase sunt in vizorul inchizitiei pesediste. Dupa ce in urma cu doua zile Mugurel Sarbu a fost exclus din partid, ieri se pregatea eliminarea deputatului Ioan Timis si a Rovanei Plumb. Ar mai putea fi luati in vizor Petre Daea, Marin Diaconescu, Ovidiu Branzan si Monalisa Galateanu. Ceilalti doi sustinatori ai platfomei - Zamfir Dumitrescu si Eugen Bejenariu au demisionat din PSD. Fostul premier a incercat sa pareze loviturile de la centru, pregatindu-si o iesire in direct la tv. Actiunea a fost stopata de Ion Iliescu care i-a spus lui Nastase ca nu e de acord nici el cu practica eliminarii oamenilor apropiati si l-a asigurat ca va iesi personal la tv pentru a linisti spiritele. De altfel, Iliescu a pus mana pe telefon si le-a cerut lui Mircea Geoana si Miron Mitrea sa inceteze practica excluderilor din partid.
PSD nu recunoaste aripa Nastase
"In PSD nu exista liste negre si revanse politice si nici o aripa Nastase", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. El a spus ca excluderea lui Mugurel Sarbu, precum si solicitarea de demitere a Rovanei Plumb nu au nici o legatura cu faptul ca acestia sunt apropiati ai lui Adrian Nastase. Pe de alta parte, Diaconescu a precizat ca privind aprobarea unei noi platforme-program sunt "contraproductive" si "redundante", precizand ca nu se refera la platforma anuntata de Adrian Nastase. "Este deranjant ca oameni care au facut foarte putin in legatura cu PSD si in legatura cu opinia publica exprima acum judecati de valoare si il gasesc culpabil in special pe presedintele Mircea Geoana", a sustinut Diaconescu. Platforma din 2005 este, potrivit purtatorului de cuvant, singura recunoscuta in interiorul PSD. (Roxana ANDRONIC, Carmen EPURAN)
Mugurel Sarbu: "Maniera KGB-ista de executie"
Conducerea PSD Alba a anuntat, in urma cu doua zile, ca i-a retras sprijinul politic si vrea sa-l excluda din partid pe deputatul Liviu Mugurel Sarbu, pe motiv ca ar fi adus daune imaginii partidului si ar fi incercat sa negocieze trecerea la PNL sau PD Mugurel Sarbu face parte dintre cei noua parlamentari care alaturi de Adrian Nastase au intocmit o platforma social-democrata. Sarbu a contestat dur decizia conducerii PSD Alba, spunand ca este "o maniera KGB-ista de executie" si motivandu-si afirmatia prin faptul ca nici macar nu a fost chemat la sedinta in care s-a discutat situatia sa.
Rovana Plumb: "Ni se pune pumnu-n gura"
Imediat a aparut o cerere din partea Adrianei Pana, sefa Organizatiei de femei a PSD Bistrita-Nasaud, care a cerut demisia Rovanei Plumb din fruntea Organizatiei de Femei a partidului. Pana a spus ca Rovana Plumb face parte din categoria acelor "frustrati din conducerea partidului care dau lovituri sub centura", sustinand ca aceasta nu s-a consultat cu nimeni din teritoriu, atunci cand a decis sa faca declaratii publice de sustinere a lui Adrian Nastase. Contactata telefonic, Rovana Plumb a reactionat: "Cei care isi asuma puncte de vedere li se pune pumnul in gura. Se contureaza perspectiva de a se renunta la orice dezbatere democratica sub amenintarea excluderii sau atacurilor la persoana. Nu e o coincidenta faptul ca Mugurel Sarbu a fost exclus si ca i se pregateste acelasi lucru si lui Ioan Timis. Eu pana acum n-am primit nici un semnal, dar ma astept la orice".
Ioan Timis: "Au inceput executarile oamenilor lui Nastase"
"In PSD au inceput executarile oamenilor lui Adrian Nastase, cu metode comuniste, autorul acestora fiind presedintele partidului, Mircea Geoana", a declarat ieri Ioan Timis.
El ne-a declarat ca a fost convocat astazi la o sedinta a organizatiei de Hunedoara fara a i se transmite insa si ordinea zi. "Am aflat ca se doreste sa se ia o atitudine impotriva toti acelora care l-au sustinut pe Nastase. Ma astept sa fiu executat", ne-a declarat Timis. El a spus ca, fara indoiala, executiile vin de la centru, dorinta echipei de conducere fiind de a-i izola pe toti cei care i-au fost alaturi lui Nastase. El si-a amintit o referire a lui Geoana la persoana sa. "Mi-a spus ca am devenit vedeta de televiziune. Eu i-am raspuns ca este fara voia mea", a conchis Timis.
Marin Diaconescu: "Sa-i vad eu pe aia care vor sa ma excluda!"
Senatorul Petre Daea, un apropiat al fostului premier si sustinator al platformei social-democrate, ne-a declarat ca nu a fost convocat de nimeni si a tinut sa spuna ca nu-i e teama de represalii. "Nu mi-e frica de patru ori", a spus Daea. Deputatul Ovidiu Branzan ne-a spus ca este calm si spera ca aceste evenimente sa fie doar pure coincidente. El ne-a declarat ca a participat de dimineata la sedinta organizatiei Timis si ca nu s-a pus deloc in discutie o eventuala excludere a sa. "Eu sunt mai calm din fire. Mi se pare o tampenie sa discuti o excludere doar pentru ca cineva si-a exprimat un punct de vedere. Cred ca este o pura concidenta intre platforma-program social-democrata si excluderile vehiculate", ne-a spus Branzan. Si Monalisa Galateanu, deputat PSD de Dolj, ne-a declarat ca nu crede ca va fi data afara din partid mai ales ca ea i-a spus si lui Mircea Geoana ca vrea sa stea in PSD. "Nu fac dizidenta. Trebuie sa ma informez, dar nu cred ca se va pune in discutie atitudinea mea", ne-a declarat Galateanu. Deputatul Marin Diaconescu, un alt membru al grupului de initiativa care a redactat platforma social-democrata ne-a replicat sec: "Sa-i vad eu pe aia care vor sa ma excluda"!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.