Garant, patronatul din industria alcoolului si a bauturilor alcoolice, nu este de acord cu introducerea "taxei pe viciu", promovata prin pachetul de legi ale Sanatatii (n.r. - taxa este pusa pe produsele alcoolice si tutun, considerate generatoare de
Garant, patronatul din industria alcoolului si a bauturilor alcoolice, nu este de acord cu introducerea "taxei pe viciu", promovata prin pachetul de legi ale Sanatatii (n.r. - taxa este pusa pe produsele alcoolice si tutun, considerate generatoare de boli si, implicit, costuri medicale mai mari), prin care numai firmele producatoare de alcool si bauturi alcoolice vor trebui sa plateasca anumite sume Fondului de asigurari de sanatate. Romulus Dascalu, presedintele Garant, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca taxa este neconstitutionala, pentru ca numai persoanele juridice sunt obligate sa o plateasca, nu si cele fizice sau asociatiile familiale, ceea ce determina tratament diferit intre agentii economici. Statistica prezentata de el arata ca unul din 5 tineri, cu varstele de 15-18 ani, se imbata macar o data pe luna, dar 80% dintre acestia sunt din mediul rural. "La oras se imbata cu bere si vin", a spus Dascalu. In concluzie, productia taraneasca, neaccizata si fara "taxa pe viciu", reprezinta principala cauza de imbolnavire din cauza alcoolului, si nu productia din fabricile de alcool.
De altfel, Dascalu a acuzat autoritatile ca nici nu stiu cum se calculeaza taxa pe viciu, iar daca s-ar aplica inainte de calcularea TVA, valoarea totala a taxei la alcool ar creste de la 465 de euro/hl (n.r. - 550 euro/hl minim in UE), in prezent, la 800 de euro/hl, atunci cand vom intra in UE. Astfel, o sticla de votca ce acum costa 140.000 de lei/litru, ar ajunge la 200.000 de lei/litru. "In aceste conditii, vom ajunge sa importam bauturi de la bulgari, care vor avea acciza mai mica decat la noi. De altfel, partea de est a tarii este plina de votca Gospodarul din Republica Moldova", a spus Dascalu, care a completat ca piata neagra a alcoolului a ajuns la 70%. Ieri, Garant a decernat premiile producatorilor din domeniu, la finalul celei de a lX-a editii a Salonului Alcorom. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.